Ga naar inhoud

Duitse industrie mag van Europa omstreden energiekorting behouden

De Duitse industrie kan opgelucht ademhalen. In Brussel is na zware druk van Angela Merkel besloten dat bedrijven die veel stroom verbruiken hun korting op de eco-heffing mogen behouden. De EU onderzocht het feit dat honderden grote Duitse firma's de afgelopen jaren nauwelijks de groene heffing betaalden en dreigde met een naheffing van miljarden euro's.

Het onderzoek in Brussel draaide om de vraag in hoeverre Duitsland de eigen industrie uit de wind mag houden. De Duitse regering heeft enkele honderden bedrijven uit de zware industrie vrijgesteld van het betalen van de eco-heffing. Diverse lidstaten klaagden hierover in Brussel, ze vonden het oneerlijke concurrentie. Daarop begon de EU een onderzoek dat nu met een sisser afloopt. Niet in de laatste plaats onder hevige druk van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Miljardenheffing van tafel

De onderzoekers uit Brussel deelden dinsdagmorgen mee dat slechts ‘een klein deel van de vrijstellingen’ verder ging dan de Europese regels toestaan. Deze bedrijven krijgen alsnog een naheffing van in totaal 30 miljoen euro, schrijft Spiegel Online. Maar de gevreesde nabetaling van miljarden euro’s voor de Duitse industrie is nu helemaal van tafel.

Bondskanselier Angela Merkel oefende stevige druk uit op Brussel.

Vanuit andere landen – waaronder Nederland – komt zware kritiek op de voordeeltjes voor de Duitse industrie. Zo gaf de directie van aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl bij het faillissement begin dit jaar als reden op dat de Duitse concurrentie veel goedkoper kon werken dankzij de goedkopere stroomrekening. Eerder deze maand werd bekend dat Aldel een doorstart maakt dankzij de Amerikaanse investeerder Gary Klesch die via een speciale kabel goedkope stroom uit Duitsland wil halen.

Oneerlijk

Ook Duitse consumentenorganisaties vinden de korting oneerlijk. Eigenlijk moeten alle stroomverbruikers de eco-heffing betalen om daarmee de Energiewende te financieren. Nu komt dit geheel voor de rekening van kleinere bedrijven en de consument.

Duitslandnieuws over de eco-heffing

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: