
Wie in Duitsland onroerend goed koopt, betaalt overdrachtsbelasting (Grunderwerbsteuer). Deze belasting verschilt per deelstaat. De Duitse overdrachtsbelasting schommelt op dit moment tussen de 3,5 % (Beieren) en 6,5% (Sleeswijk-Holstein).
Valkuilen
Een (fictief) voorbeeld uit de praktijk:
Jansen BV en Pietersen BV zijn beide 50% aandeelhouder van de Jansen Pietersen GmbH, die wederom eigenaar is van een grondstuk in Noordrijn-Westfalen. In 2014 verkoopt Jansen BV 90% van haar aandelen in de Jansen Pietersen GmbH (= 45%) aan Pietersen BV. Over deze transactie hoeft nu nog 5% overdrachtsbelasting te worden betaald en vanaf 1 januari 2015 is dat 6,5% .
Volgens de Duitse wet wordt de samenvoeging van ten minste 95% van de aandelen van een vennootschap in één hand als verwerving van onroerend goed beschouwd, indien – zoals in dit geval – er onroerend goed binnen het vermogen van de vennootschap aanwezig is.
In dit voorbeeld wordt Pietersen BV voor 95% aandeelhouder van de Jansen Pietersen GmbH en wordt de samenvoeging van de aandelen (50% + 45% = 95%) dus behandeld alsof Pietersen BV het grondstuk van de Jansen Pietersen GmbH heeft gekocht. Het is daarom altijd van belang vóór de overdracht van aandelen te toetsen of er onroerend goed tot het vermogen van de betreffende vennootschap behoort.
Andreas Lutze is Duits advocaat en eigenaar van het kantoor Lutze Rechtsanwälte in Kleef.
Meer experts op Duitslandnieuws:
- Gerty Thiesen: Grote veranderingen Duitse pensioenopbouw per 2015 »
- Han Joosten: Berlijns woningbeleid is het volgende hete hangijzer »
- Aline Schuiling: Is er echt iets mis met Duitsland? »
- Maria Statemeier: Hoe je solliciteert in Duitsland »
- Bas Wissing: Duits vastgoed is aantrekkelijk, maar let op nieuw belastingverdrag »