Ga naar inhoud

Andreas Lutze: Overdrachtsbelasting Noordrijn-Westfalen gaat omhoog

De prijzen voor onroerend goed in grote Duitse steden zijn de afgelopen jaren flink gestegen door de toenemende vraag. Toch zijn de vastgoedprijzen over de grens in vergelijking met Nederland nog altijd laag, vooral als het gaat om onroerend goed buiten de grootstedelijke gebieden. Per 1 januari gaat de overdrachtsbelasting in Noordrijn-Westfalen omhoog.

Wie in Duitsland onroerend goed koopt, betaalt overdrachtsbelasting (Grunderwerbsteuer). Deze belasting verschilt per deelstaat. De Duitse overdrachtsbelasting schommelt op dit moment tussen de 3,5 % (Beieren) en 6,5% (Sleeswijk-Holstein).

De regeringsfracties van Noordrijn-Westfalen hebben onlangs besloten om het tarief van de overdrachtsbelasting per 1 januari 2015 te verhogen van 5% naar 6,5%. Met deze maatregel wil de grootste deelstaat van Duitsland het begrotingstekort beperken. Wie dus iets wil kopen in Noordrijn-Westfalen moet er vaart achter zetten, dit kan namelijk al snel duizenden euro’s schelen.

Valkuilen

Vanuit een juridisch oogpunt bestaan er talrijke valkuilen rond de Duitse overdrachtsbelasting.

Een (fictief) voorbeeld uit de praktijk:

Jansen BV en Pietersen BV zijn beide 50% aandeelhouder van de Jansen Pietersen GmbH, die wederom eigenaar is van een grondstuk in Noordrijn-Westfalen. In 2014 verkoopt Jansen BV 90% van haar aandelen in de Jansen Pietersen GmbH (= 45%) aan Pietersen BV. Over deze transactie hoeft nu nog 5% overdrachtsbelasting te worden betaald en vanaf 1 januari 2015 is dat 6,5% .

Volgens de Duitse wet wordt de samenvoeging van ten minste 95% van de aandelen van een vennootschap in één hand als verwerving van onroerend goed beschouwd, indien – zoals in dit geval – er onroerend goed binnen het vermogen van de vennootschap aanwezig is.

In dit voorbeeld wordt Pietersen BV voor 95% aandeelhouder van de Jansen Pietersen GmbH en wordt de samenvoeging van de aandelen (50% + 45% = 95%) dus behandeld alsof Pietersen BV het grondstuk van de Jansen Pietersen GmbH heeft gekocht.  Het is daarom altijd van belang vóór de overdracht van aandelen te toetsen of er onroerend goed tot het vermogen van de betreffende vennootschap  behoort.

Andreas Lutze is Duits advocaat en eigenaar van het kantoor Lutze Rechtsanwälte in Kleef.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: