
De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (SPD) wil de grote energieconcerns verplichten de CO2-uitstoot met 22 miljoen ton te verminderen. Hoe ze dat doen mogen ze zelf weten. En het is een stuk minder dan de 60 tot 100 miljoen ton die nodig zijn om de klimaatdoelen van 2020 te halen.
Spagaat
Gabriel zit met de kolencentrales in een spagaat. De uit het mijngebied in Nedersaksen afkomstige sociaal-democraat vecht aan de ene kant voor het openhouden van de kolencentrales om banen te behouden, aan de andere kant moet de oud-milieuminister zijn groene gezicht tonen en aandringen op het verminderen van de CO2-uitstoot.
De spagaat wordt gevormd door Hendricks (links) en Gabriel (achter).
Daarom laveert de SPD-leider zich de afgelopen weken uiterst behoedzaam tussen de twee kampen. Nu lijkt hij aan te sturen op het verminderen van de CO2-uitstoot, wat de sluiting van zeker 8 oude kolencentrales zou betekenen. Gabriel heeft maandagmorgen de ceo’s van de grote energieconcerns ontboden om hierover te onderhandelen, waaronder de Nederlandse RWE-topman Peter Terium.
Klimaatdoelen worden losgelaten
De energieconcerns sputteren flink tegen omdat de maatregelen volgens hen te veel geld kosten. Gabriel wil het nu aan de bedrijven zelf overlaten hoe ze hun doelen gaan bereiken, als ze de doelen maar halen. Duitsland heeft zichzelf namelijk opgelegd om in 2020 ten opzichte van 1990 40% minder CO2 uit te stoten. Een doel dat op dit moment niet gehaald lijkt te worden.
Met het sluiten van kolencentrales zouden veel banen in Noordrijn-Westfalen verloren gaan.
En de minister ziet het niet zitten om de energieconcerns te dwingen zich aan het oorspronkelijke doel te houden. Dat gaat volgens hem onnodig ten koste van arbeidsplaatsen, de stroomvoorziening en de energieprijs. Bovendien dienen de concerns miljardenclaims in wanneer ze worden gedwongen op korte termijn de kolencentrales stil te leggen.
Knieval voor energieconcerns
De reductie 22 miljoen ton die Gabriel bij de energiebedrijven neerlegt is lang niet voldoende om de klimaatdoelen te halen. Dan zou er jaarlijks 62 tot 100 miljoen ton minder CO2 uitgestoten mogen worden. Critici noemen het huidige voorstel een knieval voor de energieconcerns. Vanuit Gabriels eigen partij dringt bovendien milieuminister Barbara Hendricks aan op een actieplan om de doelen voor 2020 alsnog te halen.
Op 3 december moet er een besluit vallen. Dan moeten de plannen van Hendricks en Gabriel in elkaar geschoven worden, op een manier dat iedereen er enigszins mee tevreden is. Met het besluit dat daar valt wil Duitsland vervolgens goede sier maken op de wereldklimaattop in Peru.
Duitslandnieuws over de Energiewende
- Nog meer protest tegen Nederlandse kabelaar Tennet om stroomsnelweg »
- Duitse energierekening steeg afgelopen zes jaar met 38% »
- Pokerspel om stroom: Duitse energiereuzen willen 49 centrales sluiten »
- Duitsers boerden goed met zonnepanelen, nu daalt het enthousiasme rap »
- 10 Redenen waarom de Duitse Energiewende zo complex is »