Ga naar inhoud

Premier Mark Rutte roept bij ontvangst Duitse prijs op tot optimisme

Mark Rutte heeft vrijdag de Rathenau-prijs ontvangen uit handen Angela Merkel. De Nederlandse premier verdient de prijs volgens de Duitse bondskanselier vanwege 'de Nederlandse inspanningen op het gebied van de Europese internationale samenwerking'. De premier pleitte in Berlijn voor het centraal stellen van het Europese vakmanschap en optimisme.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking sprak Rutte met Merkel over groei en werkgelegenheid en onder meer de Oekraïne-crisis.

Na de uitreiking hield Rutte een toespraak waarin hij stil stond bij de naamgever van de prijs, Walther Rathenau.

Walther Rathenau was een open geest in een tijd van toenemend extremisme. Een charismatisch man met een scherp oog voor de tijdsgeest. Pragmatisme, redelijkheid en tolerantie vormden de grondtonen van zijn karakter en daarmee was hij in alles tegengesteld aan de vijanden van de democratie, die hem zouden vermoorden.

Volgens Rutte is Duitsland één van de belangrijkste partners van Nederland.

We zoeken elkaar graag op, zoals het goede buren betaamt. Zo was Nederland dit jaar partnerland op de Hannover Messe. Ik bewaar daar heel goede herinneringen aan. Het was prachtig om te zien hoe sterk de samenwerking tussen de Duitse en de Nederlandse industrie is. We trekken samen op in Europa, voor financiële stabiliteit en groei en banen. En ook buiten Europa zijn we partners. Bijvoorbeeld in Afghanistan en bijvoorbeeld in de NAVO. Het gezamenlijke NAVO-hoofdkwartier in Münster is daarvan het levende bewijs

De premier haalde het voorbeeld aan van een Chinese journalist die onlangs in het kielzog van een handelsdelegatie voor het eerst Nederland bezocht.

Zijn enthousiasme over wat hij zag was overweldigend. Wát een welvaart, wát een organisatie, wát een orde, wát een kwaliteit – wat een fantastisch land. Hij raakte er niet over uitgepraat. Door zijn ogen zagen we een ander Nederland. Door zijn ogen kreeg wat voor ons heel gewoon lijkt, glans.

Wij zien onze vrijheid, welvaart en rechtsstaat als een vanzelfsprekend iets. Maar zij moeten steeds worden verdedigd. Angela, je verwoordde het heel mooi in je toespraak tijdens de Dag van de Duitse eenheid: ‘Alles ist möglich – das habe ich, wie Millionen anderer DDR-Bürger, am eigenen Leib erfahren.‘

Rutte riep in Berlijn op om ondanks de moeilijke tijden door de ogen van deze journalist naar Europa te kijken en haalde daarbij een Vlaamse onderzoeker Jonathan Holslag aan die de relatie tussen Europa en Azië onderzoekt.

Wat mij raakte is zijn pleidooi voor de kwaliteit van Europa en voor het Europese vakmanschap. Voor ‘goed gemaakte spullen die voor eeuwig mooi blijven’, zoals hij dat formuleert. Volgens Holslag moeten we deze kwaliteit weer tot middelpunt maken van het Europese bedrijf. Dan kan er sprake zijn van ‘een opwaartse klim naar duurzaamheid, schoonheid en uiteindelijk geluk’.

Hoogdravende woorden, aldus Rutte. Maar ze raken volgens hem wel de kern van wat Europa in huis heeft.

 

De minister-president stond stil bij verschillende Europese projecten die succesvol zijn, zoals het ruimtevaartproject waarbij een landing op een komeet is uitgevoerd.

Ik vind het zelf mooi om te vermelden dat een Nederlandse projectleider de missie leidt, vanuit het Duitse Operations Centre in Darmstadt.

Toch bleef de premier niet enkel optimistisch, de toespraak sloot hij af met een waarschuwing. Hij riep op om niet achterover te leunen.

We moeten vooruit! Vooruit met het moderniseren van onze economieën en onze samenlevingen. Vooruit met het versterken van de Europese markt op groeigebieden zoals de digitale economie, energie en diensten. Vooruit met nieuwe vormen van samenwerking met de VS en andere grote economieën. Vooruit met het versterken van onze weerbaarheid en ons vermogen bij te dragen aan stabiliteit aan onze buitengrenzen en elders in de wereld.

Lees de toespraak van premier Rutte

Duitslandnieuws over Mark Rutte 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: