Ga naar inhoud

Gerty Thiesen: Grote veranderingen Duitse pensioenopbouw per 2015

Voor wie zijn pensioen opbouwt in Duitsland gaat er vanaf 2015 veel veranderen, schrijft verzekeringsadviseur Gery Thiesen. De gegarandeerde rente gaat per 1 januari omlaag, waardoor het voordelig kan zijn om nog dit jaar een nieuwe verzekering af te sluiten. Ook bij arbeidsongeschiktheid gaat het in Duitsland anders dan in Nederland.

Per 1 januari gaat er van alles veranderen rond de levensverzekeringen in Duitsland. De regering heeft onlangs een wet goedgekeurd waardoor de jaarlijkse gegarandeerde rente omlaag gaat van van 1,75% naar 1,25%. Het gevolg hiervan is dat per 2015 de premies omhoog gaan voor wie een nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering wil afsluiten.

Ook bouw je minder pensioen op als je na 31 december 2014 een levensverzekering afsluit. Wie in 2014 nog een verzekering afsluit, krijgt hiervoor elk jaar nog een gegarandeerde rente van 1,75%. Dit maakt voor uw pensioenopbouw in Duitsland veel uit.

In Duitsland is het anders geregeld rond arbeidsongeschiktheid dan in Nederland.

Arbeidsongeschiktheid

Voor Nederlanders die in Duitsland werken is het thema arbeidsongeschiktheid ook van belang. Wie in Duitsland arbeidsongeschikt raakt, kan niet op de staat terugvallen zoals dat in Nederland het geval is. Wie dit risico wil afdekken kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Gerty Thiesen is key account manager bij ts-concept in Düsseldorf

Meer experts op Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: