Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Compromis over schaliegas, economie mist schwung en aantal Duitse films verdubbeld

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: Binnen de Duitse regering rommelt het rond schaliegas. Ondanks het eerdere verbod pleiten delen van de coalitie voor een verruiming. De economie mist schwung en het aantal Duitse films is de afgelopen jaren verdubbeld.

Schaliegas

Duitsland komt met compromis over schaliegas

De Duitse kabinetschef en oud-minister van Milieu Peter Altmeier (CDU) stelt een compromis voor rond het omstreden boren naar schaliegas. Hij wil een onafhankelijke wetenschappelijke raad laten beslissen over vergunningaanvragen voor proefboringen. Dat is een stap verder dan de huidige Milieu-minister Barbara Hendricks (SPD) gaat, die voor een algeheel verbod staat. Intussen stelt minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel dat hoewel er minder kolencentrales zullen sluiten, de CO2-reductie in 2020 wel wordt gerealiseerd.

Recessie

Duitse economie mist schwung

Duitsland bleef een recessie ternauwernood bespaard, maar de schwung mist in de economie. Volgens de Bundesbank blijft dit voorlopig ook wel zo. De nationale bank hoopt op nieuwe impulsen.

Filmindustrie

Duitsland maakt steeds meer films

Het aantal films dat in Duitsland gemaakt wordt groeit snel. Dat heeft als nadeel dat de subsidies over meer projecten verdeeld moet worden. Voor de regisseurs staat zo’n 310 miljoen euro per jaar klaar. In 2012 maakten 600 films hier aanspraak op, in 2010 waren dat nog 374 projecten.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: