Ga naar inhoud

Nog meer protest tegen Nederlandse kabelaar Tennet om stroomsnelweg

Het Nederlands-Duitse kabelbedrijf Tennet krijgt al veel weerstand te verduren vanuit Duitsland nog voor het de vergunning heeft aangevraagd voor het bouwen van een 'stroomsnelweg'. Meerdere gemeenten uit Nedersaksen, Hessen en Noordrijn-Westfalen vinden de plannen te vaag. Terwijl Tennet juist zegt waarde te hechten aan transparantie.

De gemeenten wijzen het ontwerpvoorstel dat Tennet inleverde terug. Volgens Tjark Bartels (SPD) van de gemeente Hameln-Pyrmont ontbreekt het in het voorstel aan transparantie en vallen niet alle gegevens te controleren. Hij spreekt namens meerdere bezorgde gemeenten en eiste volgens persbureau dpa begin deze week dat Tennet zijn huiswerk opnieuw doet.

Ophef

De ophef is opvallend omdat juist Tennet de afgelopen maanden steeds herhaalde bewust te zijn van de gevoeligheid van het dossier. Duitsland-chef Lex Hartman liet afgelopen maand nog weten dat transparantie een belangrijk aspect is in de aanloop naar de bouw van deze stroomsnelweg. Hij deed deze uitspraken in het kader van het heftige protest uit deelstaat Beieren tegen een vergelijkbaar project dat door een andere kabelaar wordt uitgevoerd.

Staatssecretaris Rainer Baake (Grüne) die verantwoordelijk is voor de Energiewende vertelde in oktober tijdens een persconferentie aan Duitslandnieuws alle vertrouwen te hebben in Tennet. Hij wees naar de belofte van het bedrijf om omwonenden al in een vroeg stadium te betrekken bij de planvorming.

Veel mensen willen geen stroomsnelweg door hun achtertuin.

Op de recente kritiek van de gemeenten antwoordde een woordvoerder van Tennet dat het bedrijf simpelweg nog geen details kan geven, omdat het plan nog op de tekentafel ligt. Volgens hem wordt er dit jaar nog een voorstel voor het verloop van het tracé ingeleverd bij het Duitse energieagentschap.

De plannen waar de gemeenten nu naar mogen kijken zijn het resultaat van amateuristisch en intransparant werk van Tennet en het agentschap, stelt Bartels. Hij ziet liever ambtenaren aan de ontwerptafel zitten dan exploitant Tennet.

Achter gesloten deuren

Tennet werpt tegen dat het proces juist wat langer duurt omdat het van omwonenden al meer dan drieduizend voorstellen en alternatieven heeft gekregen, welke weer in de plannen verwerkt moeten worden. Volgens de woordvoerder worden 95 voorstellen daadwerkelijk doorgevoerd.

Maar dat proces gebeurt te veel achter gesloten deuren naar de smaak van Bartels. “De burgerdialogen waren mooie bijeenkomsten, maar echte details zijn er niet genoemd. Als je echt een transparante procedure wilt, dan moeten vanaf het begin alle criteria op tafel liggen.” Volgens Bartels gaat Tennet met een boog om de voorgestelde alternatieven heen ‘zoals de duivel het wijwater meldt’.

Ruggengraat Energiewende

Het energieagentschap moet niets van de ‘samenzweringstheorieën’ hebben. “Het huidige voorstel is geen eentweetje tussen Tennet en het agentschap”, zegt Kim Paulus namens het agentschap. “Ook wij hebben nog onze vragen over het tracéverloop. Als gemeenten alternatieven willen voorstellen, dan zijn die welkom. Tot nu toe heb ik nog voorstellen gezien.”

Op een ander tracé wordt geëxperimenteerd met een veel duurdere ondergrondse stroomsnelweg.

De stroomsnelweg moet de ‘hoofdslagader’ en de ‘ruggengraat’ voor de Energiewende worden. Netbeheerders en initiatiefnemers Tennet en TransnetBW tekenden vorig jaar oktober een samenwerkingsovereenkomst voor de stroomsnelweg Sued.Link van noord naar zuid dwars door Duitsland. Ten oosten en westen moeten er parallel nog twee komen, gebouwd door andere bedrijven: Ultranet en Gleichstrompassage Süd Ost.

Niet in mijn achtertuin

Maar al lang voor de eerste kabel door de lucht wordt getrokken zijn de protesten groot. Met name in Beieren ziet men de ‘monsterkabels’ dwars door de eigen achtertuin niet zitten. Duitsland ziet de stroomsnelwegen als onontbeerlijk voor het welslagen van de Energiewende.

Nu zorgen de vele windmolens in Noord-Duitsland bij harde wind vaak voor te veel energie. Omdat dat nog onvoldoende goed kan worden opgeslagen, gaat er veel stroom verloren. De drie stroomsnelwegen moeten straks de overtollige windenergie vanuit Noord-Duitsland naar fabrieken en steden in Zuid-Duitsland transporteren. Beieren en Baden-Württemberg zijn door grote bedrijven de grootste stroomverbruikers van Duitsland.

Duitslandnieuws over de Energiewende

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: