Ga naar inhoud

Nederlands bedrijfsleven wil export naar Duitsland verdrievoudigen

VNO-NCW en FME willen er voor zorgen dat Nederlandse bedrijven hun export naar Duitsland de komende tien jaar kunnen verdrievoudigen. Dat staat in de 'Duitsland-agenda' die de werkgeversorganisaties woensdag aanbieden aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. Hiermee hoopt het Nederlandse bedrijfsleven op een intensievere samenwerking met Duitsland.

De Duitsland-agenda behelst een aantal initiatieven, schrijft het Financieele Dagblad woensdag. Het gaat om een combinatie van het aanpakken van achterhaalde regels, het afstemmen van technische standaarden en beter overleg rond onderzoek en ontwikkeling. De werkgevers willen Nederland vooral beter op de kaart zetten in Zuid-Duitsland. Sectoren die de kar moeten gaan trekken zijn logistiek, hightech, energie en land- en tuinbouw.

Frau Antje in 3D

De werkgeversorganisaties trekken samen op met de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), waarvan Siemens Nederland-directeur Ab van der Touw de voorzitter is. Hij pleit in het FD voor een nauwere samenwerking met Duitsland, maar ook een verfrissing van die relatie. “Een 3D-geprinte versie van Frau Antje met sensoren zou een heel mooi beeld zijn.”

Volgens Van der Touw is er nog veel te winnen voor Nederlandse ondernemers in Duitsland, zeker omdat beide landen elkaar nog onvoldoende vinden. “Met Noordrijn-Westfalen is er een lange traditie van samenwerking en het is niet voor niets dat minister-president Hannelore Kraft toetreding tot de Benelux zoekt. Maar veel Nederlandse bedrijven dringen niet door tot Baden-Württemberg en Beieren. Terwijl die deelstaten juist de sterke motoren van Duitse economie zijn.”

Vervolg

Bovendien weten de Duitsers nog te weinig van de Nederlandse kwaliteiten, zegt de DNHK-voorzitter. Hij schetst het met het het bezoek van koning Willem-Alexander aan Stuttgart van vorig jaar. “Duitse ondernemers waren onder de indruk van de Nederlandse inbreng. ‘Dit wisten we niet’, zeiden ze toen. Wij staan nu op de kaart, maar er moet een vervolg komen. Want de Duitse bedrijven kijken ook naar toeleveranciers uit andere landen.”

Nederland staat nu op de kaart volgens Van der Touw. “Nu moet er een vervolg komen.”

De Siemens Nederland-directeur wil dat Duitse bedrijven hun Nederlandse collega’s vaker op sleeptouw nemen. “China is erg geïnteresseerd in windmolenparken op zee. Siemens zou de windturbines kunnen leveren, die offshorebedrijven uit het Rotterdamse als Van Oord of Heerema kunnen installeren.”

Duitse belangstelling

Van der Touw noemt nog andere mogelijkheden waar Nederlandse bedrijven iets kunnen toevoegen in Duitsland . “Ik weet dat er in Duitsland veel belangstelling is voor de kraamkamerkennis bij kennisinstellingen en start-ups in Eindhoven, Twente of Groningen. Duitsland is juist sterk in het op grote schaal industrieel produceren.”

De initiatiefnemers van de agenda rekenen ook op financiële steun van de politiek. Vorig jaar exporteerde Nederland voor 107 miljard euro uit naar Duitsland, een kwart van de totale uitvoer. Wanneer deze stroom zich verdrievoudigt, betekent dit een groei van 11% per jaar, berekende het FD.

Duitslandnieuws over export

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: