Ga naar inhoud

Veertig procent Duitse ondernemers kan geen opvolger vinden

Voor ondernemers wordt het steeds moeilijk om hun bedrijf door te geven aan een jongere generatie. Eric Schweitzer van de Duitse Kamer van Koophandel slaat daarom alarm. Zijn organisatie hield een enquête onder oudere ondernemers waaruit blijkt dat 40% geen opvolger kan vinden. Volgens Schweitzer ligt dat niet alleen aan de vergrijzing.

Duitse ondernemers kunnen maar lastig een opvolger vinden voor hun bedrijf. De Duitse Kamer van Koophandel (DIHK) slaat nu alarm. “Meer dan 40% van de oudere ondernemers kan geen passende opvolger vinden”, zegt DIHK-voorzitter Eric Schweitzer dinsdag in de FAZ.

Record

Vooral in de industrie is de situatie volgens hem zorgelijk. “Daar moeten vijf ondernemers vechten om één mogelijke opvolger.” De kandidaten worden volgens hem vooral afgeschrikt door dat er veel gemoderniseerd moet worden, wat een flinke zak met geld verlangd.

Een recordaantal ondernemers wil met pensioen, terwijl er nog nooit zo weinig opvolgers waren.

De Kamer van Koophandel houdt de enquête jaarlijks en nog nooit eerder waren er zo weinig geïnteresseerden die een bedrijf wilden overnemen. Daar tegenover wil juist een recordaantal ondernemers zachtjesaan met pensioen.

Liever in dienst

De vergrijzing is de grootste boosdoener achter deze ontwikkeling, stelt de DIHK. “Maar daarbij speelt ook dat voor veel mensen het nu aantrekkelijker lijkt om een goed betaalde baan te hebben, dan plaats te nemen in de directeursstoel met veel risico’s”, stelt Schweitzer. Hij sluit af met de waarschuwing dat deze trend zich alleen maar voortzet. “Als het zo doorgaat hebben we in 2050 een miljoen minder directeurs.”

Duitslandnieuws over vergrijzing

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: