Ga naar inhoud

Belastingparadijs Nederland herbergt 800 Duitse brievenbusfirma’s

Politici in Den Haag horen het niet graag, maar steeds vaker valt ook in Duitsland de term 'belastingparadijs' als het om Nederland gaat. 'Belastingparadijs Nederland nog geliefder dan Luxemburg', kopt Der Spiegel Online dinsdag. Inmiddels hebben al 800 Duitse bedrijven een brievenbusfirma in Nederland opgericht. In Nederland klinkt de roep om een keurmerk.

Zo’n 12.000 brievenbusfirma’s telt Nederland, waarmee het land het meest geliefde legale belastingparadijs ter wereld is, schrijft Der Spiegel: ‘Nog geliefde dan het zo beruchte Luxemburg.’. Het blad baseert zich op een studie van SEO Economisch Onderzoek over ‘bijzondere financiële instellingen’. Zo’n 800 Duitse bedrijven hebben een holding ondergebracht bij een Nederlandse trustmaatschappij.

Nederlandse brievenbussen

Het Amerikaanse Citizens for Tax and Justice (CTJ) berekende dat 48% van de 500 bedrijven met de meeste omzet ter wereld een adres heeft in Nederland. Dat is meer dan in Singapore, Hongkong of Luxemburg (34%). Volgens CTJ zetten de dochterbedrijven in Nederlanders winsten ter waarde van 127 miljard euro in de boeken, meer dan op de Bermuda’s (93 miljard dollar), in Luxemburg (55 miljard dollar) of op de Caymaneilanden (51 miljard dollar).

De dochterbedrijven hebben onopvallende namen. De holding van het Amerikaanse concern Walmart – die in Nederland geen enkele supermarkt heeft – heet ‘Bueleave Cooperatie’. De Duitse chemiereus BASF had in 2012 alleen al 21 holdings in Nederland.

De kritiek op deze gang van zaken klinkt steeds luider. Inmiddels is Europa een onderzoek begonnen.

Ook Duitse bedrijven bezitten graag een brievenbus in Nederland.

Der Spiegel citeert belastingexpert Gaby de Groot van het Financieele Dagblad. Volgens haar zijn de zogenaamde ‘Tax Rulings’ populair, waarbij multinationals individuele geheime afspraken maken met de Nederlandse of Luxemburgse belastingdienst. “Vaak is er een koppeling tussen beide landen”, zegt De Groot. “Dan valt een Nederlandse holding onder een Luxemburgse, of omgekeerd.”

800 Duitse dochters

Volgens het SEO-onderzoek zijn er 800 Duitse dochterbedrijven opgericht in Nederland, waarvan een aantal hun brievenbus hebben in de Oval Tower op steenworp afstand van de Amsterdam Arena. Daar zit de Deutsche International Trust Company, een dochter van Deutsche Bank. Het bedrijf biedt ‘een breed spectrum van boekhoudingsdiensten’.  

André Nagelmaker is voorzitter van brancheorganisatie Holland Quaestor. Hij bestrijdt tegenover het Duitse blad dat het bedrijven enkel gaat om belasting te ontduiken. “De meeste bedrijven richten hier een holding op om niet dubbel belast te worden, want Nederland heeft nu eenmaal goede bilaterale overeenkomsten gesloten.” Maar er zijn volgens hem ook nog ‘structuren mogelijk waarbij nooit belasting betaald hoeft te worden’. Wanneer daar iets tegen gedaan moet worden, kan dat volgens Nagelmaker alleen vanuit een Europa. “We pleiten voor een keurmerk.”

Geen paradijs

Ook vanuit Den Haag klinkt steeds meer kritiek. Nederland staat niet graag bekend als ‘belastingparadijs’. Geert Wilders (PVV) eiste in januari vorig jaar dat deze term niet meer gebruikt zou mogen worden. Afgelopen donderdag stelde staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dat de cijfers over deze ‘bijzondere financiële instellingen’ op iets anders wijzen. Hieruit zou blijken dat de gezamenlijke dividend die de brievenbusfirma’s uitkeerden tussen 2004 en 2012 meer dan vervijfvoudigd is: van 13,1 miljard naar 72,7 miljard euro.

Duitslandnieuws over belasting

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: