Ga naar inhoud

Kotelettenkeizer Tönnies vecht vandaag met neef in rechtbank om de macht

De familiestrijd binnen het grootste vleesconcern van Duitsland Tönnies komt maandag voor de rechter in Bielefeld. Neef Robert eist zijn aandeel van 5% terug dat hij ooit weggaf waarmee hij de absolute macht probeert te grijpen. Nu bepaalt oom en Schalke 04-voorzitter Clemens Tönnies de gang van zaken. Negen vragen over de familietwist op een rij.

De rechter in Bielefeld buigt zich vandaag over een bijzondere familietwist binnen het grootste vleesconcern Tönnies van Duitsland. Neef Robert (36) eist 5% van de aandelen binnen het miljardenbedrijf terug van zijn oom Clemens (58) die daarmee zijn meerderheidsbelang zou verliezen.

De belangrijkste vragen over de rechtszaak op een rij.

1. Waar buigt de rechter zich vandaag over?

De rechtszaak draait om een belofte die zou zijn gedaan door oprichter Bernd Tönnies. Hij zou in 1994 op zijn sterfbed zijn jongere broer Clemens alle aandelen hebben beloofd. De zoon van Bernd – Robert – bestrijdt dit en wil de macht van zijn oom Clemens inperken. Hij vindt dat hij door oom Clemens sterk benadeeld is.

2. Wat ging hier aan vooraf?

Sinds de dood van broer Bernd zwaait Clemens de scepter binnen de vleesgigant uit het Oost-Westfaalse Rheda-Wiedenbrück, waar ook veel Nederlandse boeren hun varkens en runderen aan leveren. Oom en neef hebben elk 50% van de aandelen in handen.   Voetbalfans kennen Clemens Tönnies als voorzitter van Schalke 04, de club waar Klaas-Jan Huntelaar speelt.

Clemens Tönnies is bekend als voorzitter van Schalke 04.

Het concern werd opgericht in 1971 door Bernd Tönnies die groot werd met het idee om worst te maken van lichaamsdelen die voorheen binnen de slagerswereld werden weggegooid. Halverwege de jaren ’80 kreeg jongere broer Clemens 40% van de aandelen van het inmiddels florerende bedrijf. Hij werkte altijd als tweede man achter zijn oudere broer.

3. En waar ruziën oom en neef nu precies over?

Neef Robert Tönnies eist de 5% aandelen van zijn oom terug die hij jaren geleden aan hem had geschonken. Toen vader Bernd in 1994 stierf bij een mislukte niertransplantatie gaf hij de 60% aandelen aan zijn beide zoons Robert en Clemens junior, elk 30%. Tot hun dertigste verjaardag mochten ze zich nergens mee bemoeien, een gevolmachtigde bekommerde zich om hun zaken.

Net voor ze 30 jaar werden, schonken de neven elk 5% aandelen aan oom Clemens, waarmee hij in totaal 50% in handen kreeg. Als officiële reden werd destijds ‘dankbaarheid voor de verdiensten van Clemens’ opgegeven. Bovendien kreeg hij een dubbel stemrecht, waarmee Clemens de totale zeggenschap over het concern kreeg.

4. Waarom eist neef Robert zijn aandeel terug?

Hij verwijt zijn oom ‘grove ondankbaarheid’. Robert stelt dat Clemens in het geniep een soort ‘schaduwkoninkrijk’ naast het Tönnies-concern heeft opgebouwd. Pas nadat ze de aandelen hadden geschonken kwamen ze er achter dat hun oom op eigen houtje de Noord-Duitse worstenfabriek Zur Mühlen (Böklunder-worsten) over had genomen.

Bovendien zou hij zonder dat zijn neefs het wisten flink hebben geïnvesteerd in Russische varkensfokkerijen en slachterijen. Dit alles met medeweten van de gevolmachtigden van de neven, die daarbij de belangen van Clemens hebben gediend, zo luidt de beschuldiging. Neef Robert stelt dat oom Clemens via deze constructies geld sluist naar zijn eigen bedrijfsonderdelen, waardoor er minder geld overblijft voor de neven.

Clemens Tönnies heeft goede contacten in Rusland. Staatsbedrijf Gazprom is hoofdsponsor van Schalke 04.

5. Maar er was eerder dit jaar toch ook al een rechtszaak?

Ja, dat was afgelopen mei. Toen pakte de rechter al het dubbele stemrecht van oom Clemens af die meteen ertegen in beroep ging. De uitspraak in deze zaak volgt nog.

6. Hoe groot is het Tönnies-concern eigenlijk?

Afgelopen jaar draaide Tönnies een omzet van 5,6 miljard euro en waren er 8.000 mensen in dienst. Daarmee is het met afstand het grootste vleesconcern van Duitsland. Tönnies is één van de grootste leveranciers van Aldi en andere discounters. Binnen Europa hoort het bedrijf tot de top 3 binnen de branche. Maar Tönnies heeft plannen nog veel groter te worden, een paar weken geleden kreeg het toestemming om naar de VS te exporteren. Op dit moment is de grootste afzetmarkt voor de Duitse slachter. China.

7. Hoe verloopt het proces vandaag?

Het kan alle kanten op. Als Clemens Tönnies de geschonken aandelen mag houden, blijft de patstelling overeind. Dan zou één van beide partijen zich kunnen terugtrekken om de bedrijfsvoering niet te verlammen, wat kan door de eigen aandelen te verkopen.

Clemens Tönnies bezoekt trouw elke thuiswedstrijd van Schalke 04.

Wanneer neef Robert aan het langste eind trekt, krijgt hij de absolute macht binnen het vleesconcern. Hoe oom Clemens dan reageert is pure speculatie. Als er geen schikking wordt getroffen kan er zich een machtsstrijd ontwikkelen die de komende jaren voortduurt.

8. Met welke verdediging komt Clemens Tönnies op de proppen?

Hij zal zwaaien met een notariële akte uit 1989, waarin zou staan dat bij de dood van Bernd Clemens recht zou hebben op de helft van de aandelen. Ook zijn er twee getuigen opgeroepen die moeten bevestigen dat Bernd dit inderdaad van plan was. Clemens zal ook zeggen dat hij de investeringen in Rusland en de overname van de Zur Mühlen-slachterij bewust buiten het bedrijf om heeft gedaan, omdat het om risicovolle investeringen ging.

9. En wat is de Nederlandse link met deze zaak?

Steeds meer Nederlandse boeren leverden de afgelopen jaren hun dieren aan de Duitse slachter, omdat deze een hogere prijs betaalde dan bijvoorbeeld het Brabantse Vion. Op de Duitse markt is Vion trouwens de tweede speler achter Tönnies, maar deze divisie staat sinds een paar weken in de etalage.

Bronnen: Duitslandnieuws/dpa/WirtschaftsWoche

Duitslandnieuws over de vleesindustrie:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: