Ga naar inhoud

Duitse machinisten staken: zo vier je toch 25 jaar Mauerfall in Berlijn

De Duitse machinisten leggen vanaf donderdag opnieuw het werk neer. Ditmaal treffen ze de reizigers extra hard met een staking die bijna 100 uur duurt. De herfstvakantie is net voorbij en veel mensen willen in Berlijn het 25 jarig jubileum van de val van de Muur vieren. De Berlijnse startup Goeuro zocht voor Duitslandnieuws de reisalternatieven uit.

Van donderdag tot maandagmorgen rijdt er nauwelijks nog een trein door Duitsland. Ook de S-Bahn (Stadtschnellbahn) rijdt niet of zeer onregelmatig. Volgens de Deutsche Bahn zou ongeveer een derde van de treinen nog kunnen rijden. Maar om welke treinen het precies gaat, kunnen de spoorwegen voor het hele weekend niet precies voorspellen.

https://www.youtube.com/watch?v=4JrLjzvKxEs#t=15

Informatiefilmpje van de Deutsche Bahn over welke treinen nog wel rijden.

De aangepaste dienstregeling wordt steeds twee dagen van te voren via internet bekend gemaakt.

De Berlijnse startup Goeuro zocht speciaal voor Duitslandnieuws uit hoe je vanuit Nederland toch Berlijn kunt bereiken om het 25-jarige jubileum van de val van de Muur mee te maken. De alternatieven voor de trein:

1. Langeafstandsbus

Twee weken geleden staakten de Duitse machinisten ook al, toen deden de langeafstandsbussen erg goede zaken, vertelt Susanna Dijk van Goeuro. “Wij zagen het aantal boekingen toen met maar liefst 228% toenemen”. Sinds de bussenmarkt in Duitsland vrijgegeven is er een prijzenoorlog ontstaan tussen busmaatschappijen. Voorlopig profiteren klanten nog van steeds lagere prijzen en bieden de bussen wifi aan, iets wat in veel treinen niet beschikbaar is.

Vanuit Nederland vertrekken verschillende operators vanuit verschillende locaties naar Duitsland, vertelt Dijk. “Meinfernbus vertrekt vanaf Groningen, Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Concurrent Eurolines vertrekt ook vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Daarnaast ook vanaf Rotterdam en Den Haag. Een derde optie is Flixbus. Flixbus vertrekt sinds deze week vanaf Enschede naar verschillende locaties in Duitsland.”

Langeafstandsbussen profiteren van de machinistenstaking.

2. Carpoolen

Een andere optie is carpoolen, zegt Dijk. “Via sites als Blablacar.nl of mitfahrgelegenheit.de worden automobilisten die een rit aanbieden gekoppeld aan mensen die een rit zoeken.” Er is ook een speciale Facebook-groep voor carpoolers tussen Nederland en Berlijn.

3. Vliegen

De derde optie is vliegen, zegt Dijk. “Vanaf Amsterdam vliegen verschillende operators; onder meer Airberlin, Easyjet en British Airways, dagelijks naar Berlijn.”

Ultimatum

Deutsche Bahn heeft inmiddels al een nieuw aanbod bij de machinistenvakbond neergelegd om de stakingen af te wenden. Het ultimatum voor de vakbonden om hierop te reageren loopt woensdag om 20.00 uur af.

Update:

De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) vindt de staking buitenproportioneel. Volgens hem lijden de reizigers te veel onder het loonconflict tussen de spoorwegen en de machinisten. Ook andere politici hebben woedend gereageerd. Deutsche Bahn is net als de Nederlandse Spoorwegen een voormalig semioverheidsbedrijf, waarvan alle aandelen nog steeds in handen zijn van de regering.

Duitslandnieuws over openbaar vervoer

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: