Ga naar inhoud

Ondanks slechte cijfers krijgt Duitsland komend jaar er 150.000 banen bij

In Duitsland schroefden de afgelopen maanden bijna alle instituten hun groeiprognoses voor de economie omlaag. Toch verwacht de Duitse Kamer van Koophandel (DIHK) dat er komend jaar 150.000 banen bij komen. Vooral in de dienstverlening komen er vacatures bij. In totaal zijn er meer dan een half miljoen vacatures bij de Oosterburen.
Uitzendkrachten

Van de 150.000 verwachtte banen, neemt de dienstverlenende sector met 40.000 vacatures het grootste deel voor zijn rekening. In de handel, toerisme en horeca zijn 25.000 extra mensen nodig, binnen de ict 15.000 en in de bouw en industrie 10.000. Daarbij komen nog de vacatures in kleinere branches.

Minder groei

DIHK-voorzitter Martin Wansleben stelt in de Rheinische Post dat de banengroei in Duitsland hiermee al tien jaar aanhoudt, al is de plus wel kleiner dan in voorgaande jaren. “In 2014 ging het nog om 320.000 vacatures.”

De toonaangevende economische instituten temperden in hun herfstprognose begin oktober weliswaar de verwachtingen, maar waren ook positief over de arbeidsmarkt. Volgens deze cijfers haalt Duitsland in 2015 het recordaantal banen van 42,653 miljoen, 48.000 meer dan dit jaar.

De Duitse regering is nog optimistischer. In de meest recente conjunctuurprognose verwachtten de ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken zelfs 170.000 extra banen. Alle economen zijn het er wel over eens dat de groei minder hard gaat dan in dit jaar.

11% meer vacatures

Ook de jongste cijfers van het Duitse agentschap voor Werkgelenheid (BA) gaan er van uit dat de Duitse arbeidsmarkt zich positief ontwikkelt. BA telde in oktober 517.000 vacatures in heel Duitsland, 11% meer dan vorig jaar. Dezelfde trend is zichtbaar bij de vacatures die niet bij het agentschap worden gemeld. Dit aantal steeg met 14%.

Duitslandnieuws over Werken in Duitsland

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: