Ga naar inhoud

Martin Paul: Nederlands en Duits onderwijs moet structureel overleggen

Het hoger onderwijs in Duitsland is door 'die Wende' nauwelijks veranderd. Zo is er een grote kans verspeeld, stelt Martin Paul, de Duitse collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht tegenover ScienceGuide. Lessen voor HBO en WO in Nederland trekt hij nu, maar hij pleit ook voor een inhaalslag bij de oosterburen. En: 'waarom is er geen structureel overleg'?

Volgens Martin Paul, de Duitse collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht, kan het Duitse en Nederlandse onderwijs veel aan elkaar hebben, stelt hij tegenover ScienceGuide.

“We hebben daarom hier het initiatief genomen tot de ‘Maastrichter Gespräche’. Met onze Duitse collega’s gaan we de dialoog stevig organiseren, dan heeft het ook echt effect. Doel is een soort katalysator te worden voor die dialoog en het platform daarvoor te bieden. Onze stad en universiteit zijn daar zeer geschikt voor, ook omdat we in Duitsland goed bekend zijn en goed bekend staan.”

Leren van elkaar

Volgens Paul kan het Nederlandse en Duitse onderwijs goed met elkaar de diepte in.

“In Nederland is het hoger onderwijs zich weer veel meer op het onderwijs zelf gaan richten, bij alle belang dat we aan onderzoek hechten. De discussie daarover in Duitsland is nog niet zo ver. Humboldt is daar verwaterd. Alle reden voor discussie en leren van elkaar. Dat geldt ook voor governance-vraagstukken. De eerste van onze ‘Maastrichter Gespräche’ zal daar over gaan. Daar kan Nederland wellicht weer leren van hoe in Duitsland decanen gekozen worden….”

Martin Paul: Onze stad en universiteit zijn zeer geschikt voor een Nederlands-Duits platform.

En dus moeten Nederland en Duitsland meer met elkaar in gesprek, zegt de Maastrichtse collegevoorzitter.

“In 2013 was ik te gast bij de Apeldoorn Conference die de British Council met Nederlandse instellingen organiseert. Daarin ontmoeten Nederlandse en Britse mensen uit de kennissector, politiek en bedrijfsleven elkaar met enige regelmaat. Ik vroeg me toen toch wel even af: ‘waarom is er zoiets toch niet tussen Duitsland en Nederland?’ Dat zou voor het Goethe Institut toch iets heel zinvols zijn?”

Duitslandnieuws over onderwijs

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: