Ga naar inhoud

Vleesgigant Vion krijgt Duitse onderdelen niet makkelijk verkocht

Vion Food uit Boxtel zet de eerste stappen om Duitse onderdelen te verkopen, schrijft het FD woensdagmorgen. Alles moet gedaan worden om weer geld in de kas te krijgen. Het concern lijdt dagelijks verlies en krijgt bij de banken geen geld om verder te reorganiseren en moderniseren. Maar zo makkelijk komt de vleesverwerker niet van de Duitse slachterijen af.

Zolang de banken hun vingers niet aan de Nederlandse slachter willen branden, moet Vion snijden in eigen vlees om geld los te krijgen voor een verdere herstructurering. Volgens het FD is de meest logische stap dat de verliesgevende Duitse activiteiten in de etalage komt te staan. Volgende week moet er een beslissing vallen.

Gehalveerde omzet

Nog maar een paar jaar geleden was Vion Europa’s marktleider met een omzet van bijna 10 miljard euro. Vlak voordat de crisis inzette nam het concern – dat via ZLTO eigendom is van 16.000 boeren – een desastreuze stap door in Groot-Brittannië slachterijen te kopen. De aankoop werd al snel een loden last, waarna de slachter steeds meer onderdelen moest afstoten.

In 2012 werd de Britse divisie van de hand gedaan, vorig jaar verdween het ingrediëntenbedrijf, het paradepaardje. En dit voorjaar kocht een Beierse investeerder de Duitse worstafdeling. Vion is nu alleen nog present in Nederland en Duitsland, heeft de omzet gehalveerd naar 5 miljard.

Volgens het FD duidt het aantrekken van de voormalige Rabobank-bestuurder Sipko Schat er op dat Vion rondloopt met verkoopplannen. Schat moest bij de bank vertrekken vanwege de Libor-fraude maar heeft nog altijd goede contacten in de financiële wereld.

Tönnies en Danish Crown

Schlachthofranking2014
Schlachthofranking 2014. Bron: ISN

In Duitsland zouden concurrenten Tönnies en de Deense vleesgigant Danish Crown interesse kunnen hebben in onderdelen van Vion. Beide bedrijven zijn een stuk gezonder en hebben voldoende geld in de krijgskas, al is Tönnies voorzichtig met het aankopen van andere slachterijen, vertelt een analist van ISN, de brancheorganisatie voor Duitse varkenshouders aan Duitslandnieuws. “Zij investeren liever in het uitbreiden van de eigen vestigingen.”

 Geld nodig voor reorganisatie

De reorganisatie is al ingezet en er worden zelfs miljoenen geïnvesteerd in de Duitse tak, iets wat deels betaald wordt met bezuinigingen. De nieuwe ceo Herkemeij probeert zo het puin te ruimen van zijn voorgangers, maar de banken willen voorlopig geen kredieten verlenen waarmee Vion de boel verder en ingrijpender kan herstructureren.

Vakblad Boerderij concludeerde afgelopen zomer zelfs dat wanneer Vion niet snel wordt geholpen door de banken, het bedrijf doodbloedt. Herkemeij schilderde afgelopen voorjaar een zwart beeld over zijn voorgangers. “Zij waren alleen maar bezig met overnames”, schreef het NRC destijds. “Maar de gekochte bedrijven werden helemaal niet geïntegreerd. Ik erfde een Vion dat volkomen undermanaged was, met 42 losse bedrijfjes die allemaal hun eigen ding deden.”

Tönnies als voorbeeld

Met de verkoopplannen sneuvelen de laatste internationale ambities van Vion. Als de verkoop lukt, is het zelfs nog de vraag of het de Brabanders voldoende geld oplevert om het bedrijf er weer bovenop te helpen. Het staat niet vooraf vast dat Vion van alle onderdelen in Duitsland afkomt. Veel individuele slachterijen verkeren zelf in zwaar weer.

Vion ziet in concurrent Clemens Tönnies een voorbeeld zoals het efficiënter kan.

De nieuwe topman wil Vion net zo slagvaardig maken als de Duitse concurrent Tönnies. Het snel groeiende concern van Schalke 04-voorzitter Clemens Tönnies draait volgens FTM marges van 5%, waar Vion nog op de 0% zit. Dat heeft alles te maken met de bedrijfsstructuur. Waar Vion door alles fusies een stroperige beslissingscultuur heeft, staat bij Tönnies een gevreesde manager aan het roer die hard bouwt aan organische groei en liever geen ‘vreemde’ slachterijen aankoopt, vertelt de ISN-analist.

Leeuwen en beren in Duitsland

Maar er wandelen nog veel meer leeuwen en beren op de weg. De Duitse vleesindustrie heeft flink te lijden onder de Russische importstop. Marktleider Tönnies ontspringt de dans doordat het zelf een fabriek in Rusland heeft en ver is met de vergunning om vlees te exporteren naar de Verenigde Staten. “Tönnies is als enige in Duitsland bezig met het aanboren van nieuwe markten”, vertelt de ISN-specialist. “Daarin kunnen Vion en Danisch Crown niet volgen.”

Als de banken Vion niet snel te hulp schieten, kan het snel voorbij zijn.

Bovendien ligt het kopen van vlees in Duitsland steeds meer onder vuur. Een en ander heeft te maken met veeziektes, vleesschandalen waarbij bedorven vlees werd gemixt met goede producten. Ook dook er paardenvlees op in pakketjes waar rundvlees in hoorde te zitten. Daarbij komen de gevreesde Duitse discounters die steeds lagere prijzen eisen van de slachterijen, iets waar Vion door de grote overhead lang niet altijd in mee kan gaan.

Minimumloon

Dan verdwijnt binnenkort het grootste voordeel van de Duitse slachterijen met de intrede van het minimumloon. Met name flexwerkers uit Oost-Europese landen deden het zware werk voor enkele euro’s per uur. Als de ondergrens op 8,50 euro per uur komt te liggen, verkleinen de marges nog verder. “Het is de vraag in hoeverre de Duitse tak van Vion daar op kan inspelen.”

Duitslandnieuws over de vleesindustrie:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto