Ga naar inhoud

Noodlijdende energiereus RWE gaat kunstje afkijken bij hippe startups

Het businessmodel van de Duitse energiereus RWE staat de laatste jaren op instorten. Het concern verdient steeds minder geld met het verkopen van stroom en gas. Het moederbedrijf van het Nederlandse Essent zoekt daarom koortsachtig naar nieuwe inkomstenbronnen en wil nu de innovaties van buiten halen. Het ziet iets in hightech-toepassingen voor in huis.

RWE moet steeds meer conventionele energiecentrales sluiten. Ze zijn onrendabel geworden nu spotgoedkope en nu nog gesubsidieerde groene stroom de markt bestormt. Daar kan het concern onder leiding van de Nederlandse topman Peter Terium steeds minder goed tegenop.

Bovendien kan het voorlopig fluiten naar een bijdrage van de overheid voor het sluiten van de kerncentrales, zo sneerde de voor de Energiewende verantwoordelijke staatssecretaris Rainer Baake woensdagmorgen nog bij een gesprek met buitenlandse journalisten.

Businessmodel sterft

“Ons businessmodel houdt op te bestaan”, vertelt Erwin van Laethem, hoofd van de innovatieafdeling van RWE en ceo van het Nederlandse dochterbedrijf Essent woensdag in een interview met het FD. Hij wil inzetten op het inlijven van en samenwerken met startups waarvan het bedrijf kan leren hoe je koelkasten en wasmachines efficiënter kan gebruiken. Kennis dat geld waard is.

Essent hier als hoofdsponsor van FC Groningen, met RWE-topman Peter Terium.

Essent wil in 2020 al 30% van de inkomsten uit andere bronnen halen dan de verkoop van gas en stroom. Ook andere grote energiebedrijven worstelen met de transformatie van conventionele stroom naar duurzame energie. Vooral in Duitsland is de afgelopen jaren van overheidswege veel gestimuleerd om windmolens en zonnepanelen te bouwen. Hierdoor is er nu meer stroom op de markt dan nodig, waardoor de winstmarges laag en soms zelfs negatief zijn.

Klanten zijn geld waard

Sinds 2013 breekt Van Laethem namens RWE zich er het hoofd over. Hij wil de aloude energiereus om laten vormen in een breed ICT-bedrijf dat binnenshuis apparaten met elkaar kan laten verbinden. Als het aan RWE ligt kunnen consumenten straks met één programma hun stroomverbruik inzien, beheren, maar regelen ze er ook de lampen, de muziek en de televisie er mee. Voor die service betalen klanten via een abonnement.

Het oude verdienmodel van RWE en dus ook Essent heeft geen toekomst meer.

Het heeft iets weg van wat in het bedrijfsleven Industrie 4.0 wordt genoemd, maar dan voor in huis. Huisautomatisering heet het, ofwel domotica. Het is een jonge markt, schrijft het FD. Volgens experts krijgt hij een omvang van ettelijke miljarden euro’s. Bovendien is stroomopwekking al lang niet meer de toegevoegde waarde die RWE kan leveren. Experts zeggen dat de potentie vooral zit in het klantenbestand van 23 miljoen mensen. Daar wil de energiereus een nieuw businessmodel voor verzinnen.

Snuffelen aan startups

Van Laethem kijkt ietwat jaloers naar techbedrijfjes als Airbnb en Uber die het in korte tijd maakten door de traditionele markt op te schudden. Zo gebeurt het dat het voormalige Essense gemeentebedrijf, het Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk (RWE) uit 1898 bij de hippe startupscènes van San Francisco, Berlijn en Tel Aviv komt snuffelen om daar het kunstje af te kijken. Daar houden drie teams de laatste ontwikkelingen in de gaten.

De Essent-topman vertelt in het FD dat op dit moment in Berlijn een samenwerking wordt getekend met een startup die zijn basis heeft in de Duitse telecomsector. Details wil hij nog niet kwijt, maar hij trekt alvast een vergelijking.  “Deze sector lijkt heel erg op de energiesector: ook zij hebben grote klantenbestanden en een maandelijks contact via de factuur.”

Nest

Recent sloot Essent een deal met Nest, een Amerikaans bedrijf dat zelflerende thermostaten en rookmelders maakt en inmiddels is ingelijfd door Google. Van dergelijke samenwerkingen hoopt RWE wijzer te worden.

Duitslandnieuws over Essent

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: