Ga naar inhoud

Oekraïne-crisis doet schoorsteen roken bij Duitse tankfabrikant

Het conflict in Oekraïne komt maar niet tot bedaren en het wantrouwen ten opzicht van Rusland is het afgelopen jaar flink toegenomen. De angst voor een conflict in de achtertuin doet de schoorsteen bij de Duitse wapenfabrikant Krauss-Maffei Wegmann flink roken. De vraag naar tanks vanuit Scandinavië en Oost-Europa is toegenomen.

Waar bij de meeste bedrijfsresultaten de Oekraïne-crisis wordt aangewezen als boosdoener voor slechte resultaten, daar doet de Duitse wapenfabrikant Krauss-Maffei Wegmann (KMW) juist dankzij het conflict goede zaken. Vooral de vraag naar tanks is gegroeid bij de fabrikant die ook een vestiging heeft in Helmond.

Bang voor Rusland

De klanten met de grootste wensenlijstjes komen uit Scandinavië en Oost-Europa, vertelde KMW-topman Frank Haun dinsdag aan Handelsblatt. Oorzaak van de kooplust is ‘zeker de Oekraïne-crisis‘, aldus de fabrikant. Wat de landen precies bestelden wilde Haun niet kwijt. Bij KMW wordt onder meer de Leopard 2-tank geproduceerd.

Krauss-Maffei Wegmann produceert onder meer de Leopard 2-tank.

Het Russische optreden in Oekraïne zoals de annexatie van de Krim heeft vooral Oost-Europese landen vrees aangejaagd. Ook in Scandinavië geldt de dreiging uit het oosten als hoofdreden om het wapenarsenaal uit te breiden.

Geannuleerde orders

De extra orders betekenen goed nieuws voor de Beierse fabrikant, dat eerder een flinke bestelling aan Saudi-Arabië in gevaar zag komen. Concurrent Rheinmetall moest in augustus een miljardendeal met Rusland annuleren.

Duitslandnieuws over defensie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: