Ga naar inhoud

Duitse uitgeversreus Axel Springer steekt miljoenen in Blendle

Het grootste mediaconcern van Duitsland Axel Springer steekt samen met The New York Times Company 3 miljoen euro in de startup Blendle. De Duitsers en Amerikanen zien in het bedrijf van Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn vooral een mogelijkheid om jonge lezers weer aan de traditionele kranten te binden. Met het geld moet Blendle internationaal groeien.

In Nederland is Blendle nog maar 5 maanden online, iets dat vooral in Duitsland niet onopgemerkt is gebleven. Met Axel Springer als investeerder krijgt de Utrechtse startup één van de grootste digitale uitgeverijen van Europa achter zich, waarmee het platform sterker staat in onderhandelingen met andere uitgevers.

Duitslandnieuws sprak met mede-oprichter Marten Blankesteijn die het nieuws maandagmorgen bekend maakt.

Wanneer gaat Blendle naar Duitsland?

Dat weten we nog niet. We zijn met alle belangrijke uitgevers in gesprek, maar dat doen we in nog veel meer landen. We moeten nog beslissen op welk land we ons als eerst gaan focussen.

Hoe doe je dat, internationaal groeien?

We gaan nu om te beginnen mensen aannemen die ons gaan helpen met die internationale uitrol, ook op het gebied van marketing. Want elk land is natuurlijk anders. In Nederland hebben we vrij veel buzz weten te genereren, zozeer zelfs dat mensen op Marktplaats 100 euro betaalden voor toegang tot onze testsite. In andere landen moet dat ook kunnen.

Hoe ging dat, samenwerken met de Duitse uitgeverijgigant Axel Springer?

Ze zijn extreem goed geïnformeerd – ze waren al twee maanden voor onze lancering bij ons, op een moment dat er zelfs nog geen Nederlandse uitgever op bezoek was geweest. Ze investeren nu ook in de Europese versie van Politico, en hebben samen met John de Mol Talpa Germany. Maar bovenal hebben ze echt liefde voor journalistiek, dat was voor ons de belangrijkste reden om voor hen en The New York Times te kiezen.
Die twee bedrijven zijn de wereldwijde voorlopers als het gaat om journalistiek op internet, heel veel uitgevers volgen hun digitale strategieën. Dus we kunnen ontzettend veel van ze leren, en het is een enorme eer dat deze bedrijven zoveel vertrouwen in ons hebben.

Waren andere Duitse uitgevers ook geïnteresseerd?

Niet dat ik weet, Axel Springer en The New York Times zijn de enige uitgevers die concreet geworden zijn.

Digitale uitgeverij

Via Blendle kunnen lezers digitaal bijna alle Nederlandse kranten en een aantal tijdschriften lezen en deze vervolgens per stuk of per editie afrekenen. Blendle krijgt ongeveer 30% van de inkomsten en moet per uitgeverij onderhandelen over de voorwaarden en andere regels. Het platform heeft op dit moment 130.000 geregistreerde gebruikers.

Axel Springer-topman Mathias Döpfner: “Blendle heeft de potentie om ook jonge lezers te bereiken”.

Met het geld van Axel Springer en de New York Times moet Blendle het product de komende twee jaar uitbreiden naar andere landen in Europa. “Axel Springer heeft zich succesvol omgebouwd tot een digitale uitgeverij en bezit inmiddels een geweldig portfolio van startups “, vertelt  mede-oprichter Alexander Klöpping. En de onlinestrategie van de New York Times geldt wereldwijd als voorbeeld voor andere kranten en tijdschriften.”

Jongeren bereiken

Bestuursvoorzitter Mathias Döpfner van Axel Springer SE is erg blij met Blendle. “Mooi dat een Europese startup het voor elkaar krijgt om makkelijk toegang te bieden tot kwaliteitsjournalistiek online waar je voor betaalt. Blendle heeft de potentie om ook jonge lezers te bereiken die vooral op internet zitten.”

Klöpping en Blankesteijn hebben na deze investeringsronde nog drie kwart van de aandelen in handen, en daarmee de volledige controle over het bedrijf. De investeerders krijgen geen inzage in de verkoopcijfers van andere uitgeverijen die via Blendle hun artikelen verkopen. Ook krijgen de kranten van Axel Springer zoals Bild en Die Welt geen voorkeursbehandeling. Dat staat allemaal in de contracten die met Blendle zijn gesloten.

Duitslandnieuws over startups

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: