
In Nederland is Blendle nog maar 5 maanden online, iets dat vooral in Duitsland niet onopgemerkt is gebleven. Met Axel Springer als investeerder krijgt de Utrechtse startup één van de grootste digitale uitgeverijen van Europa achter zich, waarmee het platform sterker staat in onderhandelingen met andere uitgevers.
Duitslandnieuws sprak met mede-oprichter Marten Blankesteijn die het nieuws maandagmorgen bekend maakt.
Wanneer gaat Blendle naar Duitsland?
Hoe doe je dat, internationaal groeien?
Hoe ging dat, samenwerken met de Duitse uitgeverijgigant Axel Springer?
Waren andere Duitse uitgevers ook geïnteresseerd?
Duitslandnieuws over Axel Springer
- John de Mol breidt uit in Duitsland met tv-bedrijf Talpa »
- 11 Duitse bedrijven die staan te trappelen om beursgang te maken »
- Twee gezichten van Google in Duitsland: angst voor bedrijf waar niemand zonder kan »
- Axel Springer valt Google aan met investering in zoekmachine »
- Architect Rem Koolhaas mag Axel-Springer-gebouw in Berlijn bouwen »
Digitale uitgeverij
Via Blendle kunnen lezers digitaal bijna alle Nederlandse kranten en een aantal tijdschriften lezen en deze vervolgens per stuk of per editie afrekenen. Blendle krijgt ongeveer 30% van de inkomsten en moet per uitgeverij onderhandelen over de voorwaarden en andere regels. Het platform heeft op dit moment 130.000 geregistreerde gebruikers.
Axel Springer-topman Mathias Döpfner: “Blendle heeft de potentie om ook jonge lezers te bereiken”.
Met het geld van Axel Springer en de New York Times moet Blendle het product de komende twee jaar uitbreiden naar andere landen in Europa. “Axel Springer heeft zich succesvol omgebouwd tot een digitale uitgeverij en bezit inmiddels een geweldig portfolio van startups “, vertelt mede-oprichter Alexander Klöpping. En de onlinestrategie van de New York Times geldt wereldwijd als voorbeeld voor andere kranten en tijdschriften.”
Jongeren bereiken
Bestuursvoorzitter Mathias Döpfner van Axel Springer SE is erg blij met Blendle. “Mooi dat een Europese startup het voor elkaar krijgt om makkelijk toegang te bieden tot kwaliteitsjournalistiek online waar je voor betaalt. Blendle heeft de potentie om ook jonge lezers te bereiken die vooral op internet zitten.”
Klöpping en Blankesteijn hebben na deze investeringsronde nog drie kwart van de aandelen in handen, en daarmee de volledige controle over het bedrijf. De investeerders krijgen geen inzage in de verkoopcijfers van andere uitgeverijen die via Blendle hun artikelen verkopen. Ook krijgen de kranten van Axel Springer zoals Bild en Die Welt geen voorkeursbehandeling. Dat staat allemaal in de contracten die met Blendle zijn gesloten.
Duitslandnieuws over startups
- Top 5 groenste start-ups van Duitsland »
- Gidsy-cto Philipp Wassibauer van Berlijn naar Amsterdam: Nederlanders zijn slimme jongens »
- Top 10: Dit zijn de meest actieve investeerders in de Duitse start-upscene »
- Nederlandse Taptalk maakt transfer naar Silicon Valley »
- Frans Bromet portretteert Gidsy-ondernemers in Berlijn »