Ga naar inhoud

Maria Statemeier: Hoe je solliciteert in Duitsland

In de omgang tussen Duitsers en Nederlanders kunnen misverstanden ontstaan. Maria Stratemeier van Zakelijk Duits bespreekt maandelijks een situatie waar twee culturen elkaar niet altijd begrijpen. Nu in Nederland de banen niet voor het oprapen liggen, is er over de grens misschien meer kans op werk. Wat moet je weten om te solliciteren in Duitsland?

Der Lebenslauf – Duitstalige cv

Het Duitse cv heet Lebenslauf. Het woord doet denken aan een biografie. Jouw potentiële Duitse werkgever wil echter maximaal twee A4tjes. Daarop beschrijf je jouw professionele loopbaan – passend bij het bedrijf waar je wilt gaan werken.

Hoe ziet een Duitse sollicitatie eruit?

Één verschil valt meteen op: De Duitse Lebenslauf is chronologisch. Je begint met het verleden; jouw huidige functie staat onderaan. Toch wil je dat jouw ervaring en de belangrijkste argumenten in de kijker lopen.

Wat zet je in een sollicitatiebrief en hoe gedraag je je tijdens het gesprek?

Das Bewerbungsanschreiben – de sollicitatiebrief

Vooral in de sollicitatiebrief beargumenteer je waarom jij geschikt bent voor de functie. Met deze brief wek je de belangstelling van de werkgever. Wanneer jouw cv en diploma’s overtuigen, nodigen zij jou uit voor een sollicitatiegesprek.

Das Bewerbungsgespräch – het sollicitatiegesprek

Zowel werkgever als sollicitant gedragen zich redelijk formeel tijdens een Duits sollicitatiegesprek. Afhankelijk van jouw branche en de nagestreefde functie geldt een bepaalde etiquette.

Maria Stratemeier geeft trainingen en advies over Zakelijk Duits aan Nederlanders.

Meer van Maria Stratemeier op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: