Ga naar inhoud

Meeste armoede in Duitsland in Bremen, oosten en Noordrijn-Westfalen

In Bremen wonen gemiddeld de meeste armen van Duitsland. Maar uit de cijfers blijkt vooral dat de meeste armoede over het algemeen nog altijd terug te vinden is in Oost-Duitsland. Maar ook in Noordrijn-Westfalen wonen bovengemiddeld veel mensen die arm zijn. Het gaat vooral om regio's waar het de afgelopen decennia slecht ging met de industrie.

‘Armoederisico’, het is misschien een ietwat merkwaardige term. Personen die ‘armoederisico’ lopen, krijgen minder dan 60% van het gemiddelde inkomen in Duitsland.

Armoede waar industrie instortte

Maar, zeggen sociologen, armoede kan je niet enkel aan het inkomen afmeten. Er spelen veel meer factoren mee, zoals onderwijs, gezondheid, veiligheid, en heel algemeen de vraag of iemand wel aan het sociale leven kan meedoen. Wanneer enkel het inkomen als maatstaf wordt genomen, spreken sociologen daarom liever over ‘armoederisico’, dan over ‘armoede’. Maar in de praktijk worden beide termen vaak als synoniem gezien.

Armoede per deelstaat -540x304

Voor Zeit Online zette Statista de armoedecijfers in een kaartje. De armste Duitsers wonen vooral in regio’s waar het de afgelopen decennia slecht ging met de industrie. Bremen gaat aan kop, daarna volgen de Oost-Duitse deelstaten en Noordrijn-Westfalen (NRW). De minste armen zijn terug te vinden in het zuiden. Logisch. want daar gaat het economisch een stuk beter. En daarmee kan de conclusie worden getrokken; de armoedegrens is niet per se Oost-West, maar Noord-Zuid.

Duitslandnieuws over armoede

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: