
‘Armoederisico’, het is misschien een ietwat merkwaardige term. Personen die ‘armoederisico’ lopen, krijgen minder dan 60% van het gemiddelde inkomen in Duitsland.
Armoede waar industrie instortte
Maar, zeggen sociologen, armoede kan je niet enkel aan het inkomen afmeten. Er spelen veel meer factoren mee, zoals onderwijs, gezondheid, veiligheid, en heel algemeen de vraag of iemand wel aan het sociale leven kan meedoen. Wanneer enkel het inkomen als maatstaf wordt genomen, spreken sociologen daarom liever over ‘armoederisico’, dan over ‘armoede’. Maar in de praktijk worden beide termen vaak als synoniem gezien.
Voor Zeit Online zette Statista de armoedecijfers in een kaartje. De armste Duitsers wonen vooral in regio’s waar het de afgelopen decennia slecht ging met de industrie. Bremen gaat aan kop, daarna volgen de Oost-Duitse deelstaten en Noordrijn-Westfalen (NRW). De minste armen zijn terug te vinden in het zuiden. Logisch. want daar gaat het economisch een stuk beter. En daarmee kan de conclusie worden getrokken; de armoedegrens is niet per se Oost-West, maar Noord-Zuid.
Duitslandnieuws over armoede
- Waarom in Duitsland de verschillen tussen arm en rijk zo groot worden »
- Maurits Kuypers: schrijnende armoede in rijk Duitsland »
- Piketty: verschil tussen arm en rijk in Duitsland net zo groot als onder de keizer »
- Zestien miljoen Duitsers leefden in 2012 in armoede of waren sociaal uitgesloten »
- Steeds meer banen in Duitsland maar ook de armoede neemt toe »