Ga naar inhoud

Voormalige drogistenkoning van Duitsland Anton Schlecker wordt 70 jaar

Je hoefde in Duitsland niet ver te lopen om een Schlecker-filiaal te vinden. In het hele land waren 11.000 winkels, bijna één per gemeente. Toch stortte het zelf gebouwde imperium van Anton Schlecker in de zomer van 2012 in. Te log, te laat gereageerd op de veranderende tijd. Derk Marseille vertelt op BNR Nieuwsradio over de ZDF-documentaire.
Schlecker

Op elke hoek van de straat stond een filiaal van hem. Maar nu staat de voormalige drogistenkoning van Duitsland Anton Schlecker vooral bekend als faillissementsfraudeur. Hij viert volgende week zijn 70ste verjaardag.

Scherp onderhandelen

In 1975 opent slagerszoon Schlecker zijn eerste drogisterij. Twee jaar later had hij er 100 filialen bij, in 1990 waren het er 2.500 tot 11.000 in 2006. 1999 Was zijn beste jaar. Er werd 300 miljoen euro winst gedraaid,  en hij was groter dan alle concurrenten samen. Het verschafte hem de positie om goedkoper inkopen en om scherp te onderhandelen met zijn leveranciers.

Personeel demonstreert in Berlijn tegen het faillissement van Schlecker.

Te scherp. Om onder de wurggreep van Schlecker uit te komen hielden enkele leveranciers op met leveren. Steeds vaker waren producten niet leverbaar, klanten troffen steeds meer lege schappen. Vanaf 2005 werd er geen winst meer gedraaid. De dalende trend werd volgens experts al door foute beslissingen in de jaren negentig ingezet. Te veel filialen in regio’s waar domweg te weinig potentiële klanten woonden.

Fraude

De Schleckers haalden in 2010 voor het eerst adviseurs van buiten. Maar het was te laat. In januari 2012 werd het faillissement aangevraagd. En toen de koppige miljardair er niet uit kon komen met investeerders viel die zomer definitief het doek voor de grootste drogisterij van Duitsland.

De schuldeisers konden fluiten naar hun geld. Nu staat Schlecker vooral bekend als fraudeur.

Duitslandnieuws over Duitse ondernemers

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.