
Op elke hoek van de straat stond een filiaal van hem. Maar nu staat de voormalige drogistenkoning van Duitsland Anton Schlecker vooral bekend als faillissementsfraudeur. Hij viert volgende week zijn 70ste verjaardag.
Scherp onderhandelen
In 1975 opent slagerszoon Schlecker zijn eerste drogisterij. Twee jaar later had hij er 100 filialen bij, in 1990 waren het er 2.500 tot 11.000 in 2006. 1999 Was zijn beste jaar. Er werd 300 miljoen euro winst gedraaid, en hij was groter dan alle concurrenten samen. Het verschafte hem de positie om goedkoper inkopen en om scherp te onderhandelen met zijn leveranciers.
Personeel demonstreert in Berlijn tegen het faillissement van Schlecker.
Te scherp. Om onder de wurggreep van Schlecker uit te komen hielden enkele leveranciers op met leveren. Steeds vaker waren producten niet leverbaar, klanten troffen steeds meer lege schappen. Vanaf 2005 werd er geen winst meer gedraaid. De dalende trend werd volgens experts al door foute beslissingen in de jaren negentig ingezet. Te veel filialen in regio’s waar domweg te weinig potentiële klanten woonden.
Fraude
De Schleckers haalden in 2010 voor het eerst adviseurs van buiten. Maar het was te laat. In januari 2012 werd het faillissement aangevraagd. En toen de koppige miljardair er niet uit kon komen met investeerders viel die zomer definitief het doek voor de grootste drogisterij van Duitsland.
De schuldeisers konden fluiten naar hun geld. Nu staat Schlecker vooral bekend als fraudeur.
Duitslandnieuws over Duitse ondernemers
- Vader van de Stabilo-markeerstift Günter Schwanhäußer overleden »
- Uitvinder van überhip frisdrankje Bionade overleden »
- Berlijnse verhuisgigant Klaus Zapf overleden: miljonair die er uit zag als zwerver »
- Ursula Piëch: van kindermeisje tot de belangrijkste zakenvrouw van Duitsland »
- Bouwmarktpionier Otmar Hornbach overleden: hij leerde Duitsland ‘doe-het-zelf’ »
- Na dood oprichter Aldi is nu Lidl-baas de rijkste man van Duitsland »