Ga naar inhoud

Henrik Müller: Niemand wil nog in Duitsland investeren door vergrijzing

Bijna geen land vergrijst zo snel als Duitsland. Al in het komende decennium gaat zo'n grote groep mensen met pensioen dat het de samenleving op z'n kop zet. Daarom moet Duitsland als de wiedeweerga de toestromende migranten omarmen en hen beter laten integreren, betoogt professor Henrik Müller. "Dat heeft economisch meer zin dan geld steken in infrastructuur."

De getallen: nu moeten 100 Duitsers uit de beroepsbevolking zorgen voor 50 kinderen en senioren. Voor 2030 zijn dat er al 70, zo blijkt uit cijfers van de VN. Alleen in Japan gaat de vergrijzing nog harder. 

Investeringen blijven uit door vergrijzing

Nu al werpt de vergrijzing zijn schaduw vooruit op bijvoorbeeld de Europese top van komende donderdag. Een thema dat Duitsland de laatste weken in de greep houdt is bijvoorbeeld waarom bedrijven de laatste jaren niet meer in Duitsland willen investeren.

“Dat heeft te maken met met de dure energieprijs“, zegt professor Henrik Müller voor economisch-politieke journalistiek van de universiteit van Dortmund in Der Spiegel. “Maar nog veel zorgwekkender is de vergrijzing. Hoe kan je anders verklaren dat in Duitsland de productie nauwelijks wordt uitgebreid, terwijl we toch zo’n goede concurrentiepositie hebben?”

Duitsland moet asielzoekers beter laten integreren, betoogt professor Müller.

Bedrijven laten Duitsland volgens de professor links liggen, omdat ze naar de lange termijn kijken. “Een steeds ouder wordende samenleving is niet bepaald aantrekkelijk om in te investeren. Ondernemers verbinden hun lot liever niet aan een land dat de komende decennia zal krimpen.”

Migranten zijn een kans

Maar volgens Müller zijn er wel degelijk kansen voor Duitsland. Hij doelt op de 1,2 miljoen migranten die er jaarlijks bij komen. “We moeten vooral niet denken dat ze komen omdat wij zo aantrekkelijk zijn. De reden is vooral de miserabele situatie in hun eigen land. Zo komen meestal uit noodzaak.”

Uit onderzoek van het Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) blijkt dat migranten het beduidend beter krijgen in Duitsland in vergelijking met het land van herkomst. Migranten verdienen voordat ze naar Duitsland komen gemiddeld 506 euro, eenmaal in Duitsland ligt dat op 1.273 euro. Daar moet wel bij aangemerkt worden dat de kosten in Duitsland meestal ook zijn gestegen.

Migranten gaan er dus op vooruit in Duitsland, maar er is qua onderwijs en integratie nog veel te winnen. Ze zijn het beste vertegenwoordigd bij de hoogopgeleiden, maar ook binnen de groep zonder diploma.

Om van deze migranten te kunnen profiteren moet Duitsland beter zijn best doen om een perspectief te bieden. “Ze zullen alleen echt in onze samenleving integreren als ze kansen zien. Dat kunnen we alleen bereiken als we ze zeer direct en actief benaderen.”

Kortzichtig

Precies daar liggen de beste economische mogelijkheden voor Duitsland, aldus de professor. “Investeren in migranten betaalt zich veel meer terug dan geld steken in dure infrastructuur voor een krimpende bevolking. Dat heeft Japan wel bewezen.” Müller ergert zich er aan dat de migratiegolf niet als kans uit duizenden wordt gezien. “Dat is kortzichtig”.

De professor schetst een beeld van wat er zal gebeuren wanneer niet veel meer wordt ingezet op een goede integratie van migranten. “Dan moeten we over tien jaar reclame gaan maken in India en Afrika om jongeren naar Duitsland te lokken. Ik weet niet of ze daar dan nog wel zoveel zin in hebben.”

Duitslandnieuws over migratie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: