Ga naar inhoud

Duitsland probeert Almelose tractorbouwer te lokken met goedkope grond

De Almelose machinebouwer Boessenkool wil graag een nieuwe productiehal bouwen om hun innovatieve elektrische tractor te bouwen. Duitse ambtenaren hebben dat gerucht opgevangen en proberen de fabrikant nu over de grens te lokken met bouwgrond dat een kwart kost van de Nederlandse prijzen. Directeur Eelco Osse overweegt een verhuizing.

Als een vierkante meter bouwgrond vlak over de grens in Duitsland 25 euro kost  tegen 100 euro in Nederland. Dan zijn dat getallen die een succesvolle ondernemer uit Twente aan het twijfelen brengen. Duitsland wil nu de nieuwe fabriek van de Almelose machinebouwer Boessenkool naar Duitsland lokken met deze lage bouwgrondprijs, iets wat Nederlandse gemeenten bijna niet kunnen bieden, schrijft Tubantia.

Bovendien hebben de Duitsers nog meer in petto voor de machinebouwer. Ze boden bovendien ‘subsidies en achtergestelde leningen’. Directeur Eelco Osse van Boessenkool overweegt daarom de zelf ontwikkelde tractor Multi Tool Trac in Duitsland te gaan produceren.

Elektrische tractor

De Multi Tool Trac is ’s werelds eerste elektrisch aangedreven tractor, met gps, joystick en in de lengte verstelbaar, waarmee boeren de machine naar eigen wensen kunnen aanpassen. Osse wil volgend jaar beginnen met de productie, hij denkt er jaarlijks 150 stuks van te kunnen verkopen. Het zou enkele tientallen extra banen kunnen opleveren. Het eerste exemplaar wist hij al dit voorjaar op de Hannover Messe te verkopen en inmiddels won het ontwerp al innovatieprijzen.

Europese subsidies

De Duitse ambtenaren boden ook Europese subsidies aan, iets wat Nederland niet kan. Osse zegt tegen Tubantia dat de race nog niet gelopen is. Hij is nog in gesprek met de gemeente Almelo, ‘maar daar zit niet veel schot in’.

Boessenkool werd begin dit jaar verkozen als meest innovatieve bedrijf van Twente en mag zich ambassadeur voor de regio noemen.

Duitslandnieuws over machinebouw

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: