Ga naar inhoud

Duitsland werkt aan tolvignet-light na protest Nederland

De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) moet bakzeil halen bij de invoering van de tol voor buitenlanders. Volgens Der Spiegel werkt hij nu aan een wetsontwerp waarbij het tolvignet alleen op de Autobahn zou gelden. Daarmee wil hij de protesterende grensregio's tegemoet komen, zodat zij gratis via provinciale wegen de grens kunnen oversteken.

De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) heeft bij een geheime ontmoeting met de partijtop van CDU Noordrijn-Westfalen omvangrijke veranderingen van zijn tolplannen op tafel gelegd. Hij werkt volgens Der Spiegel aan een wetsontwerp waarmee hij vooral het protest vanuit zijn zusterpartij CDU wil laten verstommen.

Vignet alleen op de Autobahn

Zo overweegt Dobrindt om het tolvignet alleen voor de snelwegen in te voeren, aldus enkele CDU-onderhandelaars. Maar dat is slechts deels een jaar uitstel. Wanneer de tol voor vrachtwagens in 2018 wordt uitgebreid naar alle rijkswegen, dan wil hij daar het tolvignet voor auto’s in meenemen.

Alexander Dobrindt werkt aan een lightversie van zijn eerdere tolplan.

De minister sprak twee weken geleden met de partijtop van de christendemocraten uit Noordrijn-Westfalen, waaronder Peter Hintze en Armin Laschet. In het oorspronkelijke plan wilde hij het vignet voor alle wegen invoeren. Die plannen gingen vooral de CDU in Noordrijn-Westfalen veel te ver, omdat de partij vreesde voor negatieve effecten voor het grensverkeer met Nederland.

Wetsvoorstel eind oktober

Het ministerie van Verkeer bevestigde tegenover Der Spiegel dat de ontmoeting heeft plaatsgevonden, maar wilde geen details over de inhoud prijsgeven. Eind oktober wil Dobrindt met zijn nieuwe wetsvoorstel naar buiten komen.

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: