Ga naar inhoud

Chinezen slaan Hamburgse haven over als Elbe niet dieper wordt

De Hamburgse haven kan voorlopig geen vuist maken in de concurrentiestrijd met Rotterdam en Antwerpen. Opnieuw wordt een uitspraak uitgesteld over of de Elbe mag worden uitgediept zodat ook de grootste containerschepen de Hanzestad kunnen bereiken. Nu nog doen de Chinezen graag zaken met Hamburg, dat kan snel afgelopen zijn.

Natuurlijk brachten de Chinese gasten vorige week een scheepje mee als cadeau naar Hamburg. Maar voor de zekerheid een Chinees zeilbootje, geen replica van een containerschip. Dat zou tot politieke misverstanden kunnen leiden. Lachend gaf de premier van China Li Keqiang een jonk aan de Hamburgse burgemeester Olaf Scholz.

Dat was vorige vorige week toen de Chinezen met een flinke delegatie van ministers en managers op handelsreis waren naar Noord-Duitsland. Het ging natuurlijk om handel en de scheepvaart: een derde van de containers in Hamburg gaan heen en weer naar China.

Zoekt China een andere Europese haven?

Met de jonk borrelt een aantal vragen omhoog. Kunnen de megaschepen uit China de grootste haven van Duitsland binnenkort nog wel bereiken? Zal de toegangsrivier – de Elbe – daarvoor uitgebaggerd en verdiept worden? Of moet China op zoek naar een andere favoriete haven in Europa?

De Chinese premier Li Keqiang op bezoek in Hamburg wordt geflankeerd door de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz (l) en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (r). Tweede van rechts op de achterste rij is burgemeester Olaf Scholz (allen SPD).

In het Hamburgse stadhuis antwoordde burgemeester Scholz bedachtzaam op het spervuur van journalisten. Hij gaat er van uit dat binnenkort ook de grootste containerschepen Hamburg kunnen bereiken. Maar kon niets concreets noemen om daarmee de onrust weg te nemen. Want het schier oneindige gevecht om de verdieping van de Elbe gaat een nieuwe ronde in.

Elbe is niet diep genoeg

Al in 2002 diende Hamburg bij het landelijke ministerie van Verkeer de aanvraag in om de vaargeul van de Elbe te mogen verdiepen. Twaalf jaar later zou er een beslissing moeten vallen, maar het Het hoogste bestuurlijke gerechtshof van Duitsland heeft de uitspraak over de bezwaren van enkele milieuorganisaties uitgesteld. De rechters in Leipzig willen eerst het oordeel afwachten van het Europees Gerechtshof komend voorjaar over het uitbaggeren van de Weser en hoe dit met het Europees recht wordt uitgelegd.

Over die vertraging is heel Hamburg bezorgd. Want in de haven brengt jaarlijks 800 miljoen euro aan belastinginkomsten op en er werken 150.000 mensen. Wat slecht is voor de haven, is slecht voor de stad, zo klinkt het.

De havenbedrijven zelf geloven er heilig in dat de geul 14,50 meter diep gaat worden. Ze bereiden zelfs geen Plan B voor, mochten de milieuorganisaties voor de rechter zegevieren. De twee grootste havenbedrijven zeggen in de Süddeutsche Zeitung er van uit te gaan dat de rechters het economisch belang hoger achten dan het milieu.

Een schip uit Hongkong ligt aangemeerd in Hamburg.

Maar dat er nog steeds geen beslissing ligt, is schadelijk voor Hamburg zegt bestuurder Stefan Behn van havenbedrijf HHLA in de krant. “Halverwege de jaren ’90 waren schepen met 7.000 containers de norm. Nu nemen ze vaak tot 18.000 containers mee en zijn ze vaak langer dan de Empire State building hoog is. Voor de Elbe zijn die gevaartes veel te diep en te breed om elkaar te passeren.”

Hamburg moet het over een andere boeg gooien

Wanneer Hamburg het hoofd boven water wil houden, dan moeten de megaschepen af kunnen meren in de Hanzestad, aldus de voorstanders van de verdieping. Hoe groter, hoe efficiënter. In die trend moet Hamburg ook mee. Op dit moment doet de Noord-Duitse haven nog mee in de Europese Top 3, maar Rotterdam en Antwerpen lijken steeds meer afstand te nemen. De oorzaak: containerbedrijven volgen het geld. Wanneer voor hen de 130 kilometer lange route over de Elbe te duur wordt, dan vertrekken ze.

Tegenstanders van het uitdiepen van de vaargeul vinden dat er wel alternatieven bestaan. Ze willen dat Hamburg beter gaat samenwerken met andere Noord-Duitse havens, zodat de megaschepen niet door de Elbe hoeven. Maar zo makkelijk gaat dat niet, zeggen de havenbedrijven. Ze stellen dat ze direct de kartelwaakhond op hun nek krijgen wanneer ze onderling afspraken maken.

Afscheid met dreigende ondertoon

De delegatie uit China is vertrokken. Bij het afscheid klonk er een dreiging door in de woorden van Li Yunpeng, de baas van China’s grootste rederij Cosco. “We breiden onze samenwerking met de havens van Hamburg en Rotterdam uit. Zeker als de infrastructuur goed is.”

Duitslandnieuws over Hamburg

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: