Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Top 5 groenste start-ups van Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Top 5 groenste start-ups van Duitsland

Elk jaar verschijnt de Top 100 meest groene startups, de Cleantech 100. Vijf Duitse startups duiken er in op, ze werken aan betere batterijen, vangen verloren warmte op, laten mensen hun eigen groene stroom opslaan, zetten overtollige duurzame energie om in waterstof en laten elektrische auto's bijtanken aan de lantaarnpaal. Een overzicht van de Duitse Top 5.

Elk jaar publiceert wordt het gerenommeerde Cleantech 100-rapport gepubliceerd. Daarin staan 100 startups vermeld van over de hele wereld die technologieën ontwikkelen om energie milieuvriendelijker te produceren, afval te verminderen, water te besparen en te zuiveren of om de transportsector te veranderen.

Begin deze maand heeft de 84-koppige jury uit de bijna 6.000 inzendingen een top 100 geselecteerd. De meeste bedrijven komen uit de VS, wat niet verwonderlijk is. Daar wordt namelijk veel meer geld gestoken in startups dan in Europa. Uiteindelijk komt bijna een derde van de beste cleantech-startups uit Europa (+Israël).

Voor Duitslandnieuws pikken we de vijf Duitse startups er uit.

O-Flexx Technologies

Waar altijd motoren draaien, komt een gigantische hoeveelheid warmte vrij. Tot nu toe vervliegt die warmte in het niets. Het Duisburgse bedrijf O-Flexx Technologies wil dat veranderen onder aanvoering van technische man Gerhard Span. De warmte wordt opgevangen en hergebruikt als energie. De generator die ze daarvoor gebouwd hebben is niet groter dan de kop van een lucifer. Het wekt energie op uit de temperatuurverschillen. De speciale nano-coatings die het bedrijf daarvoor ontwikkeld heeft zijn zo effectief, dat deze vorm van energie opwekken loont. 

Younicos

De startup uit Berlijn test met ongeveer 60 medewerkers al zes jaar hoe verschillende batterijtechnologieën het beste te verbinden zijn met een energienet waar voornamelijk groene stroom in vloeit. Recent nam Younicos samen met de Noord-Duitse stroomproducent Wemag in Schwerin een van de grootste megabatterijen van Duitsland in bedrijf. (Vergelijkbare projecten zijn er in Feldheim en Aken). Hier wordt stroom van windrijke dagen opgeslagen voor wanneer het niet waait. Het Berlijnse bedrijf wil binnenkort complete Waddeneilanden zelfvoorzienend qua stroom maken.

Sonnenbatterie

De startup Sonnenbatterie uit het Beierse Oberallgäu noemt zichzelf één van de voorlopers op de markt voor thuisaccu’s. Het bedrijf begon in 2008 met het ontwikkelen van een eigen energieopslag. Met de nieuwste batterij van het bedrijf zouden eigenaren van zonnepanelen hun eigen stroom opwekken en opslaan voor 30 cent per kilowattuur. Daarmee kost het net zoveel als stroom uit het stopcontact.

Sunfire

Op momenten dat het hard waait of wanneer er veel zon is, verdwijnt overtollige groene stroom nu in het niets. Sunfire uit Dresden wil deze energie omzetten in waterstof. Daaruit maken ze weer brandstof waarop een auto kan rijden of een vliegtuig kan vliegen. Het bedrijf heeft inmiddels een aantal grote autofabrikanten als partner aan zich gebonden en werkt nu aan een pilotproject.

Ubitricity

Elektro-auto’s zijn simpelweg nog te duur om voor een echte doorbraak te zorgen. Maar het ontbreekt ook aan laadpalen waar lege auto’s kunnen worden opgeladen. Daar wil de Berlijnse startup Ubitricity wat aan doen door stopcontacten in lantaarnpalen in te bouwen. De stad Berlijn staat nog niet te springen, daarop schonk het bedrijf het eerste stopcontact aan de Duitse hoofdstad zodat deze überhaupt geïnstalleerd kan worden.

Nederlandse startups

Voor een klein land doet Nederland het met twee vermeldingen in vergelijking met Duitsland erg goed.

Duitslandnieuws over start-ups

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: