Ga naar inhoud

Andreas Lutze: Wat als een Duitse zakenpartner zijn rekening niet betaalt?

Wie zaken doet in Duitsland stuurt vast wel eens een factuur over de grens. Met de betaling daarvan gaat er wel eens iets mis, vertelt Andreas Lutze, advocaat en eigenaar van Lutze Rechtsanwälte uit Kleef. Wat te doen als een Duitse zakenpartner de factuur niet betaalt? Via een Duitse advocaat heb je meer kans op succes, aldus Lutze.

Hoe snel zijn Duitse bedrijven over het algemeen met het betalen van facturen?

Volgens een actuele Days Sales Outstanding analyse van Creditreform lag de betalingsachterstand in de eerste maanden van het jaar 2014 in geheel Duitsland bij 13,50 dagen. In het jaar daarvoor waren dat 13,38 dagen. Er is dus weinig veranderd.

Waarin verschilt de Duitse incassoprocedure van die in Nederland?

Voorzover niet anders met de Duitse onderneming is afgesproken, is de factuur volgens de wettelijke bepalingen uiterlijk dertig dagen nadat de factuur is bezorgd opeisbaar. Het is daarom goed om na uiterlijk 30 dagen een eerste herinnering te versturen.

Wat te doen als een Duitse zakenpartner de factuur niet op tijd betaalt?

Afhankelijk van het geduld dat de crediteur heeft, wordt er bij deze eerste herinnering vaak een betalingstermijn van 14 dagen vastgelegd. De tweede herinnering kan men het beste direct na afloop van de bovengenoemde betalingstermijn te versturen. Hierin wordt een laatste betalingstermijn met een duidelijke mededeling vastgesteld dat de crediteur na afloop van deze betalingstermijn een Duitse advocaat inschakelt. Na uiterlijk 60 dagen krijgt dan een (Duitse) advocaat (Rechtsanwalt) de opdracht om de vordering te incasseren.

Is dat niet een al te drieste stap?

De debiteur zal hier niet van opkijken. Per slot van rekening is deze stap al aangekondigd. Dan is het ook niet goed voor je geloofwaardigheid wanneer verder wordt afgewacht. Daarmee kan de debiteur je verder aan het lijntje houden.

Kan het ook niet via een Nederlands incassobureau?

Dat zou ik niet aanraden. Wanneer zij geen succes hebben bij het incasseren van de vordering, blijkt uit ervaring dat de Nederlandse crediteur op de kosten van het incassobureau blijft zitten. Duitse rechtbanken zien dit namelijk doorgaans als onnodige kosten, die voorkomen hadden kunnen worden door het direct inschakelen van een Duitse advocaat.

Leg uit?

De kosten van een Duitse advocaat voor het schrijven van een sommatiebrief worden door de Duitse rechtbanken wel opgelegd aan uw debiteur. Dus lijkt het mij het meest logisch om direct een Duitse advocaat in te schakelen.

Andreas Lutze is Duits advocaat en eigenaar van het kantoor Lutze Rechtsanwälte in Kleef.

Meer experts op Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: