Ga naar inhoud

Gevoelig in Duitsland: Bayer-topman Dekkers wil experiment schaliegas

De Nederlandse topman Marijn Dekkers van chemiereus Bayer raakt een gevoelige zenuw in Duitsland. Hij wil gaan experimenteren met schaliegas, een methode die in Duitsland felle debatten uitlokt. Met de experimenten wil Dekkers een alternatief scheppen voor de stijgende energieprijzen. De Nederlander wil zich ook steviger roeren in het debat rond de Energiewende.

De Duitse industriereuzen zien de energieprijzen stijgen. Het brengt Bayer-topman Dekkers zo ver om openlijk na te denken over de winning van schaliegas. “Deze methode is een alternatief voor Duitsland. Je zou het op z’n minst moeten proberen en niet – zoals zo vaak – meteen alles categorisch afwijzen”, zegt de Nederlander in de Süddeutsche Zeitung. “Als chemicus weet ik dat je enkel met gecontroleerde experimenten verder komt.”

Gevoelig in Duitsland

Een uitspraak die veel reacties zal uitlokken in Duitsland. De schaliegasmethode ligt er bijzonder gevoelig en werd begin dit jaar verboden. Eerder lag deelstaat Beieren al dwars. Dit voorjaar onderschreven ook de milieuministers van alle deelstaten unaniem het verbod. Toch schoof minister van Economische Zaken en Energie Sigmar Gabriel (SPD) het Duitse ‘nee’ weer op de helling. Hij probeerde in juni een wet voor te bereiden waarin experimenteren mogelijk wordt. Dit voorstel heeft hij nog niet door de Bondsdag weten te loodsen.

Dekkers wil experimenteren met schaliegas en zich mengen in het debat rond de Energiewende.

Tegelijk wil Dekkers zich in zijn functie als nieuwe voorzitter van het Verband der Chemischen Industrie (VCI) nadrukkelijker bemoeien met het politieke debat. “De VCI komt de komende maanden met een voorstel voor de hervorming van de energiemarkt.”

Volgens hem is het voor een aantal chemische bedrijven niet meer afdoende om ze korting te geven op de energierekening. “Het idee van de Energiewende is goed, maar de uitvoering ervan niet. Het opwekken van duurzame stroom kost nu te veel.”

Niet meer zo geruisloos

Dekkers stipt hiermee twee bijzonder gevoelige dossiers aan in Duitsland. De man die niet zo lang geleden nog werd geroemd voor het geruisloze ombouwen van Bayer, zoekt met deze uitspraken nadrukkelijker de publiciteit.

Duitslandnieuws over schaliegas

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: