Ga naar inhoud

Interview: De Duitse illusie volgens DIW-econoom Marcel Fratzscher

Stabiliteit en soberheid staan aan de basis van het Duitse Wirtschaftswunder, wordt altijd gesteld. Duitsland geldt economisch als lichtend voorbeeld voor de rest van het continent, waar de loftrompet wordt gestoken voor de Duitse aanpak. Maar die euforische stemming is onterecht. Sterker nog: de extase waarin Duitsland verkeert is gevaarlijk en bovendien een illusie.

Dat zegt Marcel Fratzscher, directeur van het Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW). Bureau Buitenland (VPRO) interviewde deze invloedrijke Duitse econoom. Hij schreef het pas verschenen Die Deutschland Illusion, een boek dat in Duitsland inslaat als een bom. Is de Duitse economie veel zwakker dan we denken? 

Krantenkiosk

Pessimisme

Het regent pessimistische berichten in Duitsland

Met de eerste herfstregens boven Berlijn, drijven ook steeds meer pessimistische berichten de voorheen zo positief gestemde Duitse media binnen. De economie groeit niet meer. Grote bedrijven als Siemens, Audi, en de chemische sector krijgen het moeilijk. Economische instituten stellen hun prognoses naar beneden bij, er dreigt zelfs een staatscrisis, zeggen economen. En bedrijven lijden onder tekort aan vakmensen. Om maar met het zuur te beginnen: een flinke portie Duits pessimisme op een rij.

 

Duitslandnieuws over het Duitse investeringstekort

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: