Ga naar inhoud

Gidsy-cto Philipp Wassibauer van Berlijn naar Amsterdam: Nederlanders zijn slimme jongens

Samen met de Nederlandse broers Edial en Floris Dekker stond de Oostenrijkse Philipp Wassibauer aan de wieg van activiteitenplatform Gidsy. Vorig jaar werd de Berlijnse start-up ingelijfd door GetyourGuide. Nu komt Wassibauer naar Amsterdam waar hij aan de slag gaat als de technische man bij reisaanbieder Travelbird. "Nederlands bedrijf voelt snel aan als familie."

Regelmatig vertrekken er Nederlanders naar de hippe start-upscene Berlijn. Philipp Wassibauer bewandelt de omgekeerde weg. Via Berlijn belandt de Oostenrijker in Amsterdam waar hij de technisch directeur wordt van reisaanbieder Travelbird.

In de Duitse hoofdstad kwam hij al in aanraking met de Nederlandse cultuur. Samen met de broers Edial en Floris Dekker begon hij in 2011 activiteitenplatform Gidsy. In 2013 werd de start-up ingelijfd door GetyourGuide. Inmiddels zijn de drie voormalige co-founders alle drie hun eigen weg gegaan. Floris is hoofd design bij Etsy in New York, Edial is productmanager bij ticketsite Eventbrite in Silicon Valley en nu wordt Philipp cto bij Travelbird in Amsterdam.

Opschalen

Begin dit jaar namen de Duitse Samwer-broers een minderheidsbelang in Travelbird. De site was begin dit jaar actief in twaalf Europese landen. Door de investering wordt dat rap verdubbeld naar ruim twintig landen. Ceo’s Symen Jansma en Dennis Klompalberts lieten in maart weten erg blij te zijn met deze stap. “Nu kunnen we nog sneller opschalen. Hiervoor trekken wij nog eens 750 medewerkers aan van over de hele wereld.”

Duitslandnieuws sprak met Philipp Wassibauer in Berlijn.

Hoe kom je als Oostenrijkse Berlijner zomaar in Amsterdam terecht?

Travelbird had dringend een cto nodig, en ik krijg er een mooie klus te doen. Zo moet ik het aantal ontwikkelaars van 14 naar 40 man uitbreiden. Dat is een hele opgave, maar ik heb er veel zin in. Verder is het belangrijk dat de co-founders Jansma en Klompalberts me veel vertrouwen geven.

Wat neem je mee uit Berlijn?

Ik weet goed hoe je een product opbouwt. De laatste jaren heb ik bij GetyourGuide veel ervaring opgedaan met hoe je omgaat met een snel groeiend bedrijf. Hoe je ombouwt en transformeert. Dat kan ik allemaal goed in Amsterdam inzetten als ik de route voor de komende jaren ga uitstippelen.

Wat moet er de komende tijd gebeuren?

De eerste paar maanden zijn we vooral druk met veel veranderingen op de achtergrond. Er gebeurt nu nog te veel met de hand. We willen nu alles voorbereiden zodat we straks veel meer kunnen automatiseren. Het zal vooral een kwestie zijn van wegsmijten van veel oude codes en delen opnieuw programmeren.

Hoe druk je in Amsterdam je eigen stempel op het bedrijf?

Travelbird werkte lang met veel junior programmeurs. Ik wil inzetten op het aannemen van seniors. Zij zijn van wezenlijk belang als je snel wilt groeien.

Waar haal je zo snel goede programmeurs vandaan?

We hebben natuurlijk goede contacten in Nederland. Er komen bijvoorbeeld al twee voormalige programmeurs van Hyves. Maar ik heb natuurlijk nog mijn connecties in Berlijn en in andere steden en landen.

Is het anders werken in Nederland dan in Berlijn?

Dat gaan we zien. De bedrijfshiërarchie is natuurlijk erg vlak, zo werk ik zelf ook het liefste. Ik ben sowieso erg positief over de Nederlandse zakencultuur. Het zijn vaak slimme jongens die werken volgens een heel volwassen, doordachte structuur. En dan is er natuurlijk de directe omgangsvorm. Met Nederlanders kan je hard werken en tegelijk lol hebben. Een Nederlands bedrijf voelt al snel aan als één grote familie. En wat me ook bevalt is dat jongere mensen sneller verantwoordelijkheid krijgen.

En wat vind je van het bedrijf zelf?

Ik heb het goed bekeken en toen bedacht dat ik het zelf ook zou willen gebruiken. Het is mooi om betere algoritmes te schrijven zodat we uiteindelijk beter kunnen inspelen op wat de klant wil. Er is nog veel potentie om te groeien.

Duitslandnieuws over start-ups

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto