Ga naar inhoud

Autobahn met glazen dak en zeevissen op het land: hier wordt Duits belastinggeld verspild

Zeevissen kweken op 600 kilometer uit de kust, 200 miljoen euro voor een glazen dak over een snelweg waar geluidsschermen ook hadden volstaan en een opknapbeurt van miljoenen voor een schip dat niet meer nodig is. De Duitse bond van belastingbetalers publiceerde dinsdag een bonte verzameling van plekken waar overheidsgeld verdwijnt.

Kosten voor een kinderdagverblijf die volledig uit de pan rijzen, drempels die het verkeer weliswaar langzamer doen rijden, maar buurtbewoners de hele nacht wakker houden, een kweekvijver voor zeevissen op 600 kilometer van de kust. Het jaarlijkse zwartboek met verspilling van belastinggeld is weer dik. De Duitse bond van belastingbetalers publiceerde dinsdag een bonte verzameling van plekken waar overheidsgeld verdwijnt.

 

Militaire crèche: 68.000 euro per kind

Bij de bouw van een kinderdagverblijf waar kinderen van Duits legerpersoneel terecht kan, lopen de kosten flink uit de hand. De crèche ‘Campusküken‘ opende dit voorjaar haar deuren op de legeracademie in München. Het ministerie van Defensie wil hiermee werken bij het leger aantrekkelijker maken voor vaders en moeders.

In plaats van de geraamde 1,78 miljoen euro kostte de Kita voor 36 kinderen 2,45 miljoen euro, ofwel een investering van 68.000 euro per kind en 40% duurder dan gepland.

Bijenapp met weinig info

Het Duitse ministerie van Landbouw wil meer aandacht voor bijen. Daarom is er nu de gratis bijenapp. Daarmee worden mensen geïnformeerd over wat bijen eten en welke planten de bij helpen. Reden voor deze app is dat het niet goed gaat met de bijenpopulatie.

Sympathiek plan, maar slecht uitgevoerd, zo luiden kort samengevat de recensies in de app-store: ‘weinig informatief’, en ‘gebruiksonvriendelijk’. Met ministerie betaalde 65.000 euro aan ontwikkelingskosten.

Kraanschip voor miljoenen opgeknapt, daarna nooit meer gebruikt

Decennialang was het kraanschip ‘Hiev’ uit Kiel met zijn hefvermogen van 100 ton de enige in zijn soort aan de Duitse Oostzeekust. De marine had het schip in 1962 in bedrijf genomen, waarna het in 2009 toe was aan een opknapbeurt. Een renovatie van 6 miljoen euro. Maar de problemen bleken groter te zijn, uiteindelijk betaalde de marine meer dan het dubbele: 13 miljoen euro.

In 2013 was het schip weer als nieuw om meteen door de marine in de etalage te worden gezet. Het plan is nu om het overbodig geworden schip te veilen.

Glazen dak over Keulse Autobahn

Omwonenden in Keulen klaagden over lichte geluidshinder van de snelweg. Normaal gesproken zouden ze geholpen zijn met geluidsschermen, fluisterasfalt en een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. Maar politici in Keulen wilden een tunnel met een glazen dak; een voorbeeldproject.

Ongelukken in Alpentunnels zorgden voor aangescherpte veiligheidsvoorschriften die de de prijs opdreven naar 200 miljoen euro. De huidige regering vindt dat achteraf gezien ook overdreven. “Met de kennis van nu zouden we het niet nog eens zo aanpakken.”

De nieuwbouw van de Geheime Dienst in Berlijn valt een stuk duurder uit.

Verhuizing geheime dienst kost 1,5 miljard

Oorspronkelijk zou het nieuwe kantoor voor de Duitse geheime dienst in Berlijn 720 miljoen euro mogen kosten, zo werd berekend in 2005. Negen jaar later zijn de kosten al boven de grens van een miljard gestegen. Redenen van de kostenexplosie zijn volgens het verantwoordelijke ministerie vertragingen en duurder uitgevallen materiaalkosten.

Zeevissen op het land

Saarland ligt op 600 kilometer landinwaarts, toch wordt hier tussen de 15 en 20 miljoen euro gestoken in het kweken van zeevissen. Er is een speciaal kringloopsysteem voor zout water gebouwd, zodat het hele jaar door zeevissen gekweekt kunnen worden. De stad Völklingen is al sinds 2008 bezig met het tot nu toe verliesgevende project. Dit voorjaar kon er voor het eerst Saarlandse zeevis verkocht worden. Maar de kopers verdringen zich nog niet voor de kraampjes.

Nog meer voorbeelden

 

De Bund der Steuerzahler noemt zichzelf het ‘financiële geweten van Duitsland’ en bekijkt het nut van overheidsuitgaven. Elk jaar geeft de bond een zwartboek uit met ‘verspilling van publiek geld’. De onafhankelijke vereniging berekende dat op dit moment 490 euro per seconde wordt verspild.

Duitslandnieuws over falende Duitse megaprojecten

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: