Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Innovaties in Bottrop inspireren Nederlandse en Duitse ondernemers - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Innovaties in Bottrop inspireren Nederlandse en Duitse ondernemers

Er worden opvallend veel duurzame innovaties gedaan door bedrijven in de Nederlands-Duitse grensregio. Dat concludeerden de 30 ondernemers die vorige week proefproject InnovationCity Ruhr in Bottrop bezochten. De deelnemers kwamen van beide zijden van de grens en deden mee op uitnodiging van het Interreg-project 2 connect Business.

De ondernemers waren samen op stap in het kader van Interreg-project 2 connect Business. Ze waren positief verrast over de samenwerking tussen commerciële en publieke partners in het Duitse stadje Bottrop. “In 2010 hebben we InnovationCity Ruhr als modelstad voor duurzame stadsontwikkeling geïntroduceerd en subsidie gekregen”, vertelt projectleider Jan Schaare. “Sindsdien streven we er naar om voor 2020 de uitstoot van CO2 te halveren en de kwaliteit van leven van onze burgers te verhogen.”

De resultaten mogen er zijn: tot nu toe werden 978 gebouwen die in particulier bezit zijn, gesaneerd. “Dat is 7,82% van alle woningen in het projectgebied.” Terwijl in heel Duitsland het gemiddelde op 0,9% ligt. “Als je daar nog de openbare gebouwen bij optelt, dan doet Bottrop het nog veel beter”, aldus Schaare.

Motor voor Energiewende

Samen met partners uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek worden in Bottrop meer dan 200 deelprojecten uitgevoerd, waarin de maatschappij als motor fungeert voor de Energiewende. Schaare liet de ondernemers enkele succesprojecten zien. Huizen van de toekomst van RWE, Vivawest en Bayer MaterialScience, die over de modernste communicatiemiddelen en energievoorziening beschikken en meer energie produceren dan ze verbruiken.

Proefkonijn

Volgens Schaare fungeert Bottrop als proefkonijn in de hoop dat andere gemeentes of woningbouwcorporaties daarvan leren. “Daarom krijgen we regelmatig bezoek van gemeenten en bedrijven uit Duitsland, Nederland, België en Frankrijk.” Een Nederlandse deelnemer zag direct kansen voor zijn bedrijf dat intelligente verlichting maakt. “Met onze techniek springt het licht alleen aan wanneer een voetganger, fietser of auto nadert.” De opmerking leverde de ondernemer meteen een afspraak op bij de gemeente Bottrop.

De deelnemers maakten daarop een bustour waarbij Jan Schaare vertelde over enkele problemen waar hij tegenaan loopt. Zo kunnen rijksmonumenten meestal alleen van binnen geïsoleerd worden en zijn zonnepanelen ongewenst. De projectleider ziet nog veel kansen bij de industrie. “Vaak kunnen ze grote hoeveelheden energie besparen, maar worden de mogelijkheden nog te weinig benut.”

Oss

Ter afsluiting vertelde Leo de Hoogt van de gemeente Oss over het project ‘Weg van de toekomst‘, waarbij technologieën in de wegenbouw worden getest. “Bij het project werken we samen met universiteiten, onderzoeksinstituten en ingenieursbureaus. Zo zijn meer dan 200 ideeën ontstaan, waarvan we de beste in de praktijk brengen.” Daarbij horen bijvoorbeeld LED-verlichting, fluisterasfalt, energieneutrale wegen, interactieve communicatie met de gebruikers en veel groenvoorziening.

Duitslandnieuws over de grensregio

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: