Ga naar inhoud

DNHK nomineert 5 bedrijven voor Duits-Nederlandse economieprijs

Vijf bedrijven zijn genomineerd voor de Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie 2014. De Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) nomineerde horecabezorgdienst Takeaway.com, bouwconsortium SAAone, luchthaven-systeemleverancier Evans Airport Solutions, coatingspecialist Nanogate, en audiospecialist Teufel. Er kan gestemd worden tot 7 november.

De Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie is dit jaar voor de zevende keer door de Handelskamer uitgeschreven om bijzondere innovaties en successen binnen het grensoverschrijdende bedrijfsleven in de schijnwerpers te zetten. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de Nederlandse dochteronderneming van het Duitse bouwconcern Max Bögl voor de bouw van de nieuwe stadsbrug van Nijmegen.

Volgens DNHK-voorzitter Ab van der Touw waren de inzendingen van hoog niveau, wat het voor de jury niet makkelijk maakte. “Maar deze vijf kandidaten verbinden uitstekend de grensoverschrijdende innovatie met succesvolle handelsactiviteiten.”

Takeaway.com

Dat geldt bijvoorbeeld voor horecabezorgdienst Takeaway.com. De roots van dit bedrijf liggen bij de website Thuisbezorgd.nl, die in 2001 met 100 gulden startkapitaal werd opgericht door studentondernemer Jitse Groen. In 2007 betrad hij de Duitse markt. Met eigen geld werd daarvoor de domeinnaam Lieferservice.de aangekocht. Door veel on- en offline reclame – onder meer sponsoring van ‘The Voice of Germany’ – groeiden de merkbekendheid en het aantal bestellingen enorm.

Onlangs heeft Takeaway.com de grote Duitse concurrent Lieferando gekocht om de marktleiderspositie in Duitsland te kunnen veroveren. Het grootste deel van de 400 werknemers van Takeaway.com is inmiddels Duits en Duitsland is de grootste groeimarkt voor het bedrijf.

SAAone

Het consortium SAAone, bestaande uit het Duitse bouwconcern Hochtief, de Nederlandse concerns VolkerWessels en Boskalis en het Dutch Infrastructure Fund, verbreedt tussen nu en 2020 de A1/A6 Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) op het traject Diemen-Almere Havendreef. SAAone heeft als Public-Private-Partnership van de Nederlandse overheid de opdracht gekregen voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van dit traject.

Evans Airport Solutions

Evans Airport Solutions (voorheen NKI Group) begon 30 jaar geleden met het ontwerp van glasvezel reizigersbalies. Na eerste orders van Schiphol volgden andere luchthavens wereldwijd. Samen met het Duitse softwarehuis Materna GmbH uit Dortmund ontwikkelde Evans het ‘DuoCheck’-systeem dat volledig automatische self-check en bag-drop voor vliegtuigpassagiers mogelijk maakt. Materna nam daarbij de softwareontwikkeling en de integratie met bestaande airport- en airline-software voor haar rekening. Evans was verantwoordelijk voor de productontwikkeling, het ontwerp en de productie van de terminals en scannersystemen.

Nanogate AG

Nanogate AG uit het Duitse Göttelborn (Saarland) is een systeemaanbieder van hoogwaardige coatings. Het bedrijf nam in 2011 het Nederlandse Eurogard BV uit Geldrop over. Door gezamenlijk onderzoek, dat al voor de overname was gestart, konden de twee bedrijven nieuwe producten ontwikkelen en nieuwe markten aanboren. De bundeling van competenties heeft Nanogate tot een internationaal toonaangevende systeemaanbieder van nano-oppervlaktes gemaakt. 

Samen richtten de twee bedrijven bovendien een nieuwe Nederlandse dochter op: Nanogate Glazing Systems. Onder de merknaam Nglaze verkoopt dit bedrijf gezamenlijk ontwikkelde kunststofonderdelen, gemaakt van een materiaal met glasachtige eigenschappen en een multifunctioneel oppervlak. Nglaze wordt onder meer toegepast in beveiligde voertuigen en graafmachines.

Lautsprecher Teufel

Lautsprecher Teufel werd in 1979 in Berlijn opgericht als vakhandel voor luidspreker-onderdelen. Sinds 1990 richt het bedrijf zich op de eindgebruiker. Als een van de eersten in de branche speelde Teufel in op de trend van online-verkoop. Sinds 2011 is het bedrijf met meerdere onlineshops in heel Europa actief. Ook de Nederlandse website ging in 2011 online. In hetzelfde jaar opende Teufel een flagshipstore in Berlijn. De ‘Sound from Berlin’ blijkt een succes in Nederland. Met slechts drie Nederlandse medewerkers in het hoofdkantoor in Berlijn lukte het Teufel door intensieve samenwerking met lokale partners om binnen twee jaar een omzet van meer dan een miljoen euro op de Nederlandse markt te genereren.

Verkiezing

De winnaar van de Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie 2014 wordt op bekendgemaakt op woensdag 19 november tijdens de 5e Duits-Nederlandse Handelsdag in het Borussiapark in Mönchengladbach. Bij de uitreiking is Garrelt Duin, de minister van Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen aanwezig.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: