Ga naar inhoud

Nederlanders willen op vastgoedbeurs in München meeliften op Duitse bloei

De vastgoedmarkt in Duitsland is booming, betere omstandigheden zijn er nauwelijks. Vandaag begint in München de vastgoedbeurs Expo Real, waar ook Nederlandse ondernemers een graantje van proberen mee te pikken. Minister Stef Blok voor Wonen (VVD) komt er een kijkje nemen. Hij treft onder meer zijn Beierse collega Joachim Herrmann.

In beursland Duitsland gaat het niet zozeer om de glimmende stands en de wervende folders. De echte zaken worden gedaan in de zaaltjes aan de rand van de beurs. Zo treft minister Stef Blok op de vastgoedbeurs Expo Real in München zijn Beierse collega Joachim Herrmann, minister voor Binnenlandse Zaken, Wonen en Verkeer. Ook bezoekt hij de stand van Holland Property Plaza. In zijn kielzog komen talrijke Nederlandse vertegenwoordigers uit de vastgoedwereld, architecten en ambtenaren van grote steden en regio’s naar München.

Toevlucht naar Duitsland

Iets verderop in de Beierse hoofdstad is het Oktoberfest net tot bedaren gekomen. Op de Messe München geen Lederhosen, maar donkere pakken. Hier gaat het over de florerende Duitse vastgoedmarkt. De vraag is groot, de prijzen in grote steden zitten in de lift, er wordt veel gebouwd, investeerders steken miljarden in Duitse projecten. Diverse Nederlandse projectontwikkelaars en architecten hebben hun toevlucht genomen tot Duitsland nu het in Nederland minder gaat.

Ook de belangstelling voor Duitse woningen is nog altijd groot, zo becijferden diverse instanties als Dr. Lübke & Kelber en Savills. Volgens hen werd er voor 10 miljard euro gestoken over de eerste drie kwartalen dit jaar. Dat is een groei van 18% in vergelijking met vorig jaar. Toch wordt het nu dringen in de grote steden als Berlijn, Hamburg en München, waardoor de kleinere steden op dit moment wat achterblijven.

Ben van Berkel

Maandagavond opent de bekende Nederlandse architect Ben van Berkel een expositie in München.

Duitslandnieuws over vastgoed

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: