Ga naar inhoud

Ton Lansink nieuwe consul-generaal in Düsseldorf: zuinig zijn op onze reputatie

De nieuwe consul-generaal in Düsseldorf Ton Lansink heeft ervaring met het gladstrijken van plooien. Als ambassadeur in Libië moest hij de ambassade sluiten wegens aanhoudend geweld in het Noord-Afrikaanse land. In Noordrijn-Westfalen zijn het de hoog ontwikkelde maar ingewikkelde contacten die hij op elkaar moet afstemmen.

Ton Lansink was tot deze zomer ambassadeur in het Noord-Afrikaanse Libië waar hij wegens het aanhoudende geweld in de hoofdstad Tripoli de ambassade moest sluiten. Per 1 september is hij de nieuwe consul-generaal in Düsseldorf. Duitslandnieuws spreekt hem als hij in Berlijn zijn officiële ambtspapieren komt ophalen.

Tripoli – Düsseldorf. Veel groter kan een overgang niet zijn.

Inderdaad. Als ik in Tripoli een kop koffie buiten de deur wilde drinken, dan moest ik twee auto’s en vijf mensen regelen. In Düsseldorf maak ik me bij wijze van spreken al druk als de tram een minuut te laat is. Dat went dus snel.

Ook het werk in Düsseldorf zal veel verschillen.

Een compleet andere klus, maar ik heb er veel zin in. Je bent op een compleet ander niveau bezig. Nederland en Duitsland zijn twee hoogontwikkelde landen en twee goede buren. Dat brengt een geheel andere problematiek met zich mee.

Wat ligt er op uw bureau?

We hebben drie taken. De eerste is – zoals ik dat noem – de politieke administratie. Elk land heeft zijn eigen systemen en regels. Wie moet ik hebben als ik dat moet regelen? Omdat onze ‘hoog ontwikkelde systemen’ lang niet altijd op elkaar afgestemd zijn, missen we de voordelen. En dat gaat soms van hele banale verschillen tot aan een andere aanpak in de gezondheidszorg. Dus daar moeten we wat aan doen.

Wat kunt u er aan doen?

Onze rol is te zorgen dat de communicatie beter verloopt. Wie gaat over wat? Moet ik als bedrijf of overheid iets bij een Kreis, een Bezirk of een deelstaat zijn? Andersom is het voor Duitsers ook regelmatig verwarrend of ze in Den Haag of bijvoorbeeld Arnhem moeten aankloppen. Dan spelen wij een rol als tussenpersoon.

En de tweede taak?

Dat is dat we er voor ondernemers zijn. We bieden informatie en contacten. Maar wat ik ook al heb gezien; we hebben een enorm kantoor in Düsseldorf en ik bewoon een forse residentie waarvan ik alleen de bovenverdieping gebruik. Dus bij deze de uitnodiging aan Nederlandse collega’s en bestuurders die in de buurt moeten zijn. Kom hier even werken, blijf lunchen en maak ook gebruik van de mooie tuin om te werken aan de grensoverschrijdende contacten.

Het Nederlandse koningspaar is populair in Duitsland. Ze bezochten in mei onder meer Oldenburg, Münster en Essen met minister-president Hannelore Kraft van Noordrijn-Westfalen.

Wat kunt u verder voor ondernemers doen?

We zijn regelmatig bezig met zaken te ausbüglen. Hoe heet dat in het Nederlands? Juist ja, plooien gladstrijken, de klassieke diplomatie. Dan wordt hier bijvoorbeeld een enorm ding gemaakt van het Nederlandse standpunt over schaliegas, terwijl we in principe weinig van mening verschillen. Dat moeten we dan rechtzetten.

Verder zijn we er in economisch opzicht natuurlijk voor mkb’ers die eens over de grens willen kijken. Begin niet in China, kom eerst eens hier langs. We adviseren bijvoorbeeld ook veel ZZP’ers uit de bouw die nu over de grens aan de slag willen. Die moeten maar net weten bij welke instanties ze zich allemaal moeten registreren. Daarin kunnen wij helpen.

Dan ligt er nog een derde taak op uw bureau.

Dat is onze consulaire functie. Wij zijn er natuurlijk voor de 130.000 Nederlanders die in Noordrijn-Westfalen wonen. En daarbij moeten we scherp in de gaten houden wat de plannen waar nu in de Tweede Kamer over wordt gesproken voor ons kunnen betekenen. Het zou als gevolg kunnen hebben dat er bij ons banen verdwijnen.

Maar wij zien ook dat we met onze tijd mee moeten gaan. Je hoeft je paspoort nu nog maar eens in de 10 jaar te verlengen. En kan iemand in Oost-Westfalen niet makkelijker naar Berlijn en iemand uit Emden naar bijvoorbeeld Groningen? Dat soort processen zijn we ook mee bezig. Uiteindelijk moet het antwoord van de politiek komen, wij zijn de uitvoerende organisatie.

De Koninklijke Familie doet Duitsland de laatste tijd veel aan. Hoe wordt daar op gereageerd?

De Koning en Koningin zijn razend populair in Duitsland. Het is echt onvoorstelbaar hoeveel invloed het Koningshuis in Duitsland heeft. Ze kweken enorm veel goodwill voor Nederlanders. Als je als bedrijf zegt dat je  Nederlands bent, dan wekt dat al vertrouwen in Duitsland. Het gevoel wat de Koninklijke Familie weet over te brengen versterkt dat vertrouwen alleen maar. Zij openen echt deuren.

En hoeveel effect heeft het nu echt?

Ja, de deur staat open. Maar dan moeten bedrijven er vervolgens wel zelf doorheen lopen. En je we kunnen nog van alles verkeerd doen op onze Hollandse – in Duitse ogen soms ‘chaotische en wanordelijke manier van werken’. Dat werkt nog wel eens bevreemdend bij onze buren, dus het blijft goed opletten en hard werken. Maar wat zeker blijft hangen is dat die Nederlanders wel ontzettend veel voor elkaar krijgen; ze leveren. Dat goede gevoel, dat is een sterk merk. We moeten erg zuinig zijn op die goede reputatie en dat zeker inzetten voor de lange termijn.

Lees ook:

Duitslandnieuws over Noordrijn-Westfalen

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto