Ga naar inhoud

Ondergrondse stroomsnelweg moet burgerprotest zwijgen opleggen

Geen Duitser wil een stroomsnelweg door zijn tuin hebben. Kabelaar Amprion experimenteert daarom nu met een ondergrondse stroomsnelweg vlakbij de Nederlandse grens ter hoogte van Nijmegen. Veel mensen willen het liefst alle kabels ondergronds. Maar omdat de kosten een stuk hoger liggen en de effecten ongewis, is nu al zeker dat dit niet gaat gebeuren.

Het moet de ‘hoofdslagader’ en de ‘ruggengraat’ voor de Energiewende worden. Netbeheerders en initiatiefnemers Tennet en TransnetBW tekenden vorig jaar oktober een samenwerkingsovereenkomst voor de stroomsnelweg Sued.Link van noord naar zuid dwars door Duitsland. Ten oosten en westen moeten er parallel nog twee komen: Ultranet en Gleichstrompassage Süd Ost.

Niet in mijn achtertuin

Maar al lang voor de eerste kabel door de lucht wordt getrokken zijn de protesten groot. Met name in Beieren ziet men de ‘monsterkabels’ dwars door de eigen achtertuin niet zitten. Duitsland ziet de stroomsnelwegen als onontbeerlijk voor het welslagen van de Energiewende.

Nu zorgen de vele windmolens in Noord-Duitsland bij harde wind vaak voor te veel energie. Omdat dat nog onvoldoende goed kan worden opgeslagen, gaat er veel stroom verloren. De drie stroomsnelwegen moeten straks de overtollige windenergie vanuit Noord-Duitsland naar fabrieken en steden in Zuid-Duitsland transporteren. Beieren en Baden-Württemberg zijn door grote bedrijven de grootste stroomverbruikers van Duitsland.

Planning stroomsnelwegen in Duitsland. Beeld: Die Welt
Planning stroomsnelwegen in Duitsland. Beeld: Die Welt

 

Wat klinkt als een logische ingreep, stuit op heftig protest uit met name Beieren. De 2.800 kilometer kabels komen er dus niet zomaar. Nu gooit kabelaar Amprion het over een andere boeg bij de aanleg van de meest westelijke stroomsnelweg (Emden-Saarland). De Tennet-concurrent graaft een testgeul van een paar kilometer lang, 40 meter breed en 2 meter diep vlakbij de Nederlandse grens ter hoogte van Nijmegen. Hier komt de stroomsnelweg die niemand ziet.

Experiment

Precies zo zien de in opstand gekomen burgerinitiatieven graag. Velen van hen noemen zich ‘pro-ondergrondse stroomsnelwegburgers’. Maar of het een goed alternatief voor de hoogspanningsmasten, is nog de vraag. Amprion gaat ondergronds onder druk van de protestbewegingen, geeft technisch directeur Klaus Kleinekorte toe in Die Welt. Het is een experiment, want nergens in Europa ligt nog een ondergrondse kabel waar voor 380.000 volt doorheen moet.

“Veel technische aspecten zijn bij ondergrondse kabels totaal anders dan bij bovengrondse leidingen”, zegt Kleinekorte. “Over hoe lang ze het onder de grond uithouden en wat hun uitwerking is op het stroomnet is, weten we weinig. We betreden hier Neuland.”

8 miljoen euro per kilometer

Het zijn voorzichtige woorden van de manager die als geen ander weet dat hij te maken krijgt met deels onrealistische verwachtingen van politici en burgers. Volgens hem is het praktisch uitgesloten dat de drie stroomsnelwegen geheel onder de grond zouden kunnen verdwijnen.

Dat heeft alles met de kosten te maken. Bovengrondse hoogspanningskabels kosten 1,4 miljoen euro per kilometer, ondergronds gaat het richting de 8 miljoen. In dichtbevolkte gebieden wordt die prijs nog hoger.

Duitslandnieuws over de Energiewende

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: