Ga naar inhoud

Scheidsrechtersspray ‘verboten’ in Duitsland na TÜV-test

De Duitse voetbalbond wilde in oktober de scheidsrechtersspray invoeren, bekend van het WK voetbal. Maar Bild Zeitung steekt er een stokje voor. De boulevardkrant liet via keuringsbureau TÜV Rheinland controleren of de spray aan alle Duitse regels voldoet. Dat is niet het geval. Scheidsrechters die toch willen spuiten begaan een strafbaar feit en riskeren een boete.

De meeste mensen maakten er voor het eerst kennis mee op het WK voetbal in Brazilië afgelopen zomer. Scheidsrechters spoten lijntjes met een goedje dat op scheerschuim lijkt. Daarmee kunnen voetballers niet meer sjoemelen met het positioneren van de muur voor een vrije trap. Ideaal, dacht de Duitse voetbalbond die het daarop halverwege oktober in de Bundesliga wilde introduceren.

Niet toegestaan

Maar zo makkelijk gaat dat niet. De grootste krant van Duitsland Bild liet keuringsbureau TÜV Rheinland de spray ‘9-15 fair play limit‘ onderzoeken. De onderzoekers stelden vast dat de spray in de huidige vorm niet in Duitsland en zelfs niet in Europa is toegestaan, vertelt TÜV-wetenschapper dr. Greta Dau aan de krant.

Het keuringsbureau onderzocht de in Argentinië gefabriceerde spray negen dagen lang. In het rapport schrijven de onderzoekers dat in het spuitbusje parabeen zit, een stofje waarvan wordt gedacht dat het schadelijke effecten kan hebben.

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers spuit wel met de spray.

Vlammetje ontbreekt

Maar de grofste overtreding is volgens TÜV dat er niet op staat dat de spray ‘licht ontvlambaar’ is. Dr. Dau zegt in Bild dat met 33% de concentratie van drijfgas zo hoog is dat het oranje vlammensymbool absoluut niet op het spuitbusje mag ontbreken.

Daarnaast zouden de waarschuwingen voor gebruikers op het busje niet voldoen aan de ‘Aerosolverpackungsordnung‘ en bovendien niet zoals wettelijk is vastgelegd in het Duits geschreven zijn. Ook de manier waarop de nettohoeveelheid is aangegeven is volgens de onderzoekers in strijd met Europese wetgeving.

Geldboete

Wanneer de Bundesliga-scheidsrechters het toch wagen om lijntjes te spuiten met de spray, plegen ze een strafbaar feit waarmee ze een geldboete riskeren, aldus onderzoekster Dau.

Volgens Bild wil de Duitse voetbalbond nog niet reageren op het TÜV-rapport. Mogelijk wordt de invoering van de spray alleen uitgesteld tot een Europese fabrikant is gevonden die wel aan alle regels kan voldoen.

Duitslandnieuws over voetbal

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: