Ga naar inhoud

Duitse topmanagers krijgen 250 keer meer pensioen dan werknemers

Uit onderzoek van de Hans-Böckler-stichting dat de Duitse topmanagers hoeven zich geen zorgen te maken over hun oude dag. Dat hebben ze te danken aan riante bedrijfspensioenen. De last voor bedrijven is steeds groter geworden. Concerns die al jaren verlies draaien moeten honderden miljoenen euro's opzij leggen voor de bedrijfspensioenskas.

Veel concerns bezorgen hun topmensen een royale oude dag. Bestuursvoorzitter Hartmut Retzlaff van farmaceutisch bedrijf Stada (MDax) is het beste bedeeld van allemaal. Het bedrijf moet voor de topman die al jaren op zijn post zit 35 miljoen euro reserveren om zijn pensioen uit te kunnen betalen. Hij is daarmee de best verdienende ‘pensioenmiljonair’ van Duitsland.

Recordpensioen

Op plaats twee staat Daimler-baas Dieter Zetsche met 29,9 miljoen, gevolgd door VW-topman Martin Winterkorn met 22,1 miljoen euro. De reserveringen voor de pensioenen van huidige en voormalige managers van alle Dax– en MDax-bedrijven samen komen op 4,8 miljard euro. Een record.

Ook VW-topman Martin Winterkorn hoeft zich geen zorgen te maken over zijn oudedagsvoorziening.

De cijfers zijn bijeengezocht door de Hans-Böckler-stichting. Experts stellen in het onderzoek dat de riante vergoedingen niet meer van deze tijd zijn. De pensioenen voor de nu nog actieve managers is de afgelopen jaren opgeklommen naar miljoenenbedragen. “De oudedagsvoorziening is voorbij geschoten aan het oorspronkelijke doel”, vertelt onderzoeker Heinz Evers in Handelsblatt. Volgens hem waren bedrijfspensioenen er voor bedoeld dat de destijds veel minder goed betaalde managers zich geen zorgen hoefden te maken over hun oude dag.

Grote last geworden

De last voor concerns is enorm geworden. Uitgerekend het al jaren verlies draaiende bedrijf ThyssenKrupp moet voor de bedrijfspensioenen in totaal 292 miljoen euro opzij leggen. Bij Daimler is dat 287 miljoen en bij Siemens gaat het om 254 miljoen euro.

Volgens de berekeningen van de onderzoekers kunnen de managers inmiddels rekenen op het 250-voudige van de bedrijfspensioenen in vergelijking met hun werknemers.

Duitslandnieuws over pensioenen

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: