Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Berlijn stoot München van de troon als vastgoedhoofdstad - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Berlijn stoot München van de troon als vastgoedhoofdstad

Met koopwoningen wordt in Berlijn voor het eerst meer verdiend dan in München. En omdat er steeds meer mensen in de Duitse hoofdstad willen wonen, trekt de prijs nog verder aan. Al blijft de huizenprijs in Berlijn ver onder die in München. Deze zomer vlakte de sterk groeiende huizenprijs iets af, waardoor de vaart er een klein beetje uit is.

Werd tot nu toe nog altijd München gezien als de meest verhitte woningmarkt van Duitsland, nu liggen de kaarten anders. Berlijn gaat nu aan kop. De woningmarkt in de Duitse hoofdstad was weliswaar al een tijdje de grootste van het land, maar de omzet in München lag altijd hoger. Maar afgelopen jaar draaide Berlijn voor het eerst ook de hoogste omzet van het land op de vastgoedmarkt, zo blijkt uit een rapport van Accentro.

De 82 gebieden in Duitsland met de hoogste bevolkingsdichtheid haalde afgelopen jaar een omzet van 23,64 euro op het gebied van koopwoningen. Dat is een plus van 4,2% in vergelijking met het jaar ervoor. Tegelijkertijd daalde het aantal verkochte woningen met 2,8%, oorzaak is vooral het gebrek aan voldoende aanbod.

Berlijn winnaar

Uit het Accentro-rapport kwam Berlijn als winnaar uit de bus. Voor het eerst was daar de omzet hoger dan in München.

Berlijn

 • Verkochte woningen: 23.100 (omzet 4,28 miljard euro)
 • Verandering tov. 2012: +2,4%

Sinds 2009 is de omzet in Berlijn verdubbeld.

München

 • Verkochte woningen: 11.520 (omzet (3,77 miljard euro)
 • Verandering tov. 2012: -12,5%

Hamburg

 • Verkochte woningen: 6.699
 • Verandering tov. 2012: -1,4%

Frankfurt am Main

 • Verkochte woningen: 3.590
 • Verandering tov. 2012: -23,6%

Andere grote verliezers: Maagdenburg (-33,7%) en Kassel (-40%)

“Het probleem in de drie Duitse metropolen is niet de lage belangstelling om een woning te kopen, maar het geringe aanbod. Hier zijn dringend nieuwe huizen nodig”, zegt Jacopo Mingazzini, directeur van Accentro in Die Welt. “De markt is op veel plekken uitgeput.”

Steden met dalende verkoop nieuwbouwwoningen in 2013

 • München: 3.190 nieuwbouwhuizen (-21,9%)
 • Frankfurt am Main: 1.496 (-26,1%)
 • Stuttgart: 508 (-29,8%)

Steden met stijgende verkoop nieuwbouwwoningen in 2013

 • Düsseldorf: 3.427 nieuwbouwhuizen (+19,4%)
 • Leipzig: 3.670 (+11,1%)

Huis kopen populair in het zuiden

Het aantal verkochte huizen per duizend inwoners laat zien dat de woningmarkt in Zuid-Duitsland behoorlijk in trek is.

 1. Fürth (10,3)
 2. Augsburg (10,2)
 3. Regensburg (8,9)
 4. Heilbronn (8,4)
 5. Ingolstadt (8,4)

“In de Zuid-Duitse deelstaten beschikken in verhouding meer mensen over een eigen huis. Daar is de vastgoedmarkt vitaler”, verklaart Mingazzini de ontwikkeling. In Noordrijn-Westfalen gaat de ontwikkeling de andere kant op, zegt hij. “De regio rond Düsseldorf en Keulen hebben met afstand het meest te lijden onder een hoge werkloosheid en het wegtrekken van mensen. Dat is niet goed voor de woningmarkt.”

Verwachting positief

Voor 2014 en komend jaar verwacht de Accentro-directeur een even positieve ontwikkeling als in 2013. “Door de lage rente zijn veel mensen eerder geneigd om geld te steken in een huis dan het op de bank te laten staan.”

Volgens Mingazzini heeft Berlijn het plafond nog niet bereikt. “Daar hebben nog altijd relatief weinig mensen een koophuis, dus de groeipotentie blijft hoog.” Vooral nu steeds meer mensen naar Berlijn verhuizen stijgt de vraag. In 2013 trokken 50.000 mensen naar Berlijn, met een gemiddeld huishouden van 1,1 persoon. Waar 40.000 nieuwe woningen nodig zijn, werden er slechts 6.000 gebouwd. Dit jaar is er een toestroom van nog eens 40.000 mensen, wat de druk verhoogt op de huurprijzen en huizenprijzen.

De skyline van Berlijn staat vol met bouwkranen.

Toch is een huis in Berlijn nog altijd veel goedkoper dan in München. Gemiddeld betaalde je in de hoofdstad van Beieren in 2013 327.344 euro voor een koopwoning, in Berlijn ligt die prijs op 185.095 euro. Andere steden die duurder zijn: Regensburg (311.329 euro), Frankfurt (293.593 euro) en Hamburg (266.458 euro).

Stijging huizenprijs vlakt af

Dit jaar is de stijging van de huizenprijs in Duitsland afgevlakt. De Eurospace huizenprijsindex die 15% van alle hypotheken bevat is in augustus in vergelijking nauwelijks bewogen. “De buitengewone groeicijfers van vorig jaar worden in 2014 niet meer gehaald”, zegt Eurospace-directeur Thilo Wiegand in Die Welt. “Kopers in een hogere prijscategorie beland en zijn nu voorzichtiger bij hun aankoop.” Maar volgens hem blijft de vraag op de huizenmarkt dankzij de lage rente hoog.

Duitslandnieuws over vastgoed

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: