Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Pikante overstap Nederlander Van Meel van Audi naar concurrent BMW - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Pikante overstap Nederlander Van Meel van Audi naar concurrent BMW

De Nederlandse Franciscus van Meel gaat per 1 januari de BMW M-divisie leiden. Eerder dit jaar vertrok hij bij Audi die hem wilde verbannen naar het nieuwe ontwikkelingscentrum in China nadat de introductie van de R8 e-tron waar hij verantwoordelijk voor was vertraging opliep. Bij concurrent BMW M gaat hij zich ook bezig houden met de sportvarianten van de personenauto's.

Franciscus van Meel (48) verruilt Ingolstadt voor München. Bij Audi was hij chef van de performancedivisie van de Audi Quattro. Begin dit jaar wilde de directie hem wegpromoveren en aanstellen als hoofd van het nieuwe ontwikkelings- en onderzoekscentrum in China.

De reden daarvoor is volgens het Britse blad Autocar dat de Nederlander het niet voor elkaar kreeg om de volgende serie van de R8 te introduceren en de e-tron (elektrische variant) in productie te nemen. Dat zou eind dit jaar moeten gebeuren, maar die datum is uitgesteld tot ergens in januari.

Pikant

De overstap naar China zag Van Meel niet zitten, een verhuizing binnen Beieren wel. Per 1 januari is hij de nieuwe ceo van BMW M GmbH, de motorsporttak van BMW. Een pikante overstap. De M-divisie houdt namelijk zich bezig met de ontwikkeling van sportvarianten van de BMW ’s en is daarmee een directe concurrent voor de Audi RS- en de Mercedes-Benz AMG-modellen.

Audi was ontevreden over de uitstel van de nieuwe R8-serie.

De Nederlander werkte al sinds 1996 voor Audi in verschillende leidinggevende functies op het gebied van chassisontwikkeling en het aansturen van technische projecten binnen het bedrijf voordat hij in 2012 de baas werd van de Audi Quattro-divisie.

BMW-bestuurslid Herbert Diess zegt dat Van Meel op een mooi moment het bedrijf binnenkomt. “De positie van BMW M op de markt is nu beter dan ooit en we halen verkooprecord op record.” In München komt Van Meel een landgenoot tegen op een hoge positie. Adrian van Hooydonk is de hoofdontwerper bij het Beierse automerk.

Van Hulten naar Porsche

Binnen de Duitse auto-industrie maakt deze week nog een Nederlander een overstap. Ivo van Hulten zette de laatste jaren bij Opel de lijnen uit voor de conceptauto Monza. Nu gaat hij aan de slag bij Porsche, onderdeel van VW, waar hij chef wordt van het interieurdesign.

De Brabander werkte eerder bij Audi, waar hij onder meer de pookknop van de R8 op zijn naam zette en meewerkte aan de conceptauto die de voorloper was op de A1.

Duitslandnieuws over de auto-industrie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: