Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Nederlandse en Duitse hogescholen werken onvoldoende samen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Nederlandse en Duitse hogescholen werken onvoldoende samen

Bureaucratie, verschillende onderwijsdoelen en de taalbarrière. Dat zijn de hordes die in de weg staan voor een nauwere samenwerking tussen de hogescholen in Noordrijn-Westfalen en Nederland, concludeerden deelnemers aan een onderwijsconferentie deze week in Münster. Vooral Nederlanders komen nauwelijks naar Duitsland, er studeren zelfs meer Grieken dan Hollanders.

Het was een hele waslijst van klachten die experts begin deze week op een Duits-Nederlandse onderwijsconferentie in Münster noemden als oorzaken die een nauwere samenwerking tussen Duitse en Nederlandse hogescholen in de weg staan. Onderwijsminister Svenja Schulze (SPD) in Noordrijn-Westfalen riep daarom op om het studieaanbod uit te breiden om de uitwisseling van studenten tussen de buurlanden te vergroten, schrijft de Aachener Zeitung.

Het moet dus beter, maar de laatste tijd werken onderwijsinstellingen uit beide landen al aan initiatieven om de banden aan te halen. Zo tekende de universiteit van Twente in juni een overeenkomst met Münster om bijvoorbeeld vaker hoogleraren uit te wisselen en elkaar meer te betrekken bij elkaars organisatie.

Meer Grieken dan Nederlanders

Door de slechte samenwerking is de uitwisseling van studenten niet optimaal. Slechts zo’n 600 Nederlandse studenten vinden hun weg naar Noordrijn-Westfalen (NRW), waarvan er ongeveer 100 studeren aan de technische hogeschool in Aken. Ter vergelijking; het aantal Griekse of Oekraïense studenten in de grootste deelstaat van Duitsland is driemaal zo hoog. In totaal heeft 11,2% van alle studenten geen Duits paspoort.

De meeste Nederlandse studenten zijn te vinden in Aken.

Noordrijn-Westfalen heeft met 76.000 studenten uit het buitenland de meeste van Duitsland. Maar waarom er zo wenig Nederlanders de grens over durven steken, is voor de Nederlandse onderwijsminister Het Bussemaker (PvdA) een raadsel, zei ze op de conferentie. Toch bleek onlangs al dat de interesse groeit om in Duitsland te studeren.

Nederland populair

Omgekeerd is Nederland wel populair bij Duitse studenten. Zo’n 25.000 Duitsers volgen een studie in Nederland. Hoeveel daarvan uit Noordrijn-Westfalen komen is niet bekend, de cijfers zijn niet gespecificeerd per deelstaat.

Duitslanddesk

Dat er weinig Nederlanders in Duitsland studeren is geen nieuw probleem. Het Duitsland Instituut in Amsterdam richtte daarom afgelopen jaar met ondersteuning van het ministerie de Duitslanddesk op. Een vraagbaak waar studenten informatie kunnen inwinnen over studeren in Duitsland.

Een Nederlandse zakenman uit de grensregio klaagde tijdens de conferentie er over dat veel jonge Nederlanders geen belangstelling meer hebben om Duits te leren, schrijft de krant. Hij eiste maatregelen vanuit Den Haag, maar kreeg de bal teruggekaatst van de minister. “Dat kunnen we niet wettelijk sturen. Veel scholieren kiezen tegenwoordig ook voor bijvoorbeeld Chinees.”

Bureaucratie aanpakken

Wat de overheden wel kunnen aanpakken volgens deelnemers aan de conferentie, is de bureaucratie en het beter afstemmen van onderwijsdoelen. Zo werd er geklaagd over gedoe rond het uitreiken van diploma’s. Een student die een grensoverschrijdende master had afgesloten moest maanden wachten op de oorkonde omdat er onenigheid was over welke datum er op moest komen te staan.

Inmiddels werken 15 hogescholen uit Noordrijn-Westfalen nauw samen met Nederlandse scholen als het gaat om de lesstof. Daarin lopen de universiteiten van Münster en Aken voorop. Op dit moment zijn er 30 studierichtingen waar wordt samengewerkt met Nederlandse hogescholen.

Duitslandnieuws over studeren in Duitsland

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: