Ga naar inhoud

Philips kan door splitsing prooi worden voor Duitse concurrenten

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips splitst zichzelf op in twee bedrijven. Nu lopen beide onderdelen de kans om prooi te worden voor Duitse concurrenten. Staat Philips nu in de etalage? De onderdelen licht en 'HealthTech' behouden voorlopig allebei het Philips-merk, maar gaan als aparte juridische eenheden met een eigen bestuursstructuur fungeren.

Topman Frans van Houten kondigde de splitsing van Philips dinsdag aanConcreet wil hij aan de ene kant een bedrijf neerzetten dat zich concentreert op licht, de bakermat van het elektronicaconcern dat in 1891 werd opgericht. De tweede poot combineert de activiteiten voor medische apparatuur en consumentenproducten onder het kopje ‘HealthTech’. De opdeling gaat naar verwachting twaalf tot achttien maanden in beslag nemen.

Philips in de etalage?

De opsplitsing maakt van de twee overblijvende delen van Philips hapklare brokken voor fusies en overnames met buitenlandse partijen. De divisies voor medische apparatuur en consumentenproducten boekten in het jaar 2013 respectievelijk een omzet van 9,6 miljard euro en 4,6 miljard euro. Samen is dat ruim 14 miljard euro.

Een MRI-scanner wordt gemaakt in de fabriek van Siemens.

Twee andere belangrijke spelers bij medische apparaten zijn het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) en diens Duitse tegenhanger Siemens. De medische tak van GE zette in 2013 18,2 miljard dollar om, omgerekend ongeveer 14 miljard euro. Dat is dus vergelijkbaar met Philips. En ook Siemens zat in het fiscale jaar 2013 op een vergelijkbaar niveau met een omzet uit de medische tak van 13,6 miljard euro.

Osram

Philips’s divisie voor licht zette afgelopen jaar 8,4 miljard euro om. Dat maakt de lichttak nog net iets groter dan die van het Duitse Osram. In het jaar 2013 splitste Siemens zijn lichttak Osram af. Osram zette in de twaalf maanden tot medio 2014 ruim 5 miljard euro om.

In het jaar 2013 splitste Siemens zijn lichttak Osram af.

Belangrijkste tegenhanger op dit gebied is de lichttak van het Amerikaanse  General Electric, die onder divisie ‘Appliances & Lightning’ valt. Dit onderdeel van GE zette in 2013 8,3 miljard dollar om, omgerekend zo’n 6,5 miljard euro.

Philips steeds kleiner

De beslissing van het management is feitelijk het eindstadium van een proces waarbij Philips zichzelf telkens kleiner heeft gemaakt. In de jaren 1980 was Philips nog een conglomeraat met diverse activiteiten. Philips is gekrompen van een omzet van 38 miljard euro in het jaar 2000 tot een omzet van ongeveer 23 miljard euro afgelopen jaar, bij een vergelijkbare marktwaarde op de beurs.

Het is de top van Philips in de afgelopen twee decennia echter niet gelukt om met bedrijfsonderdelen die overbleven zelfstandig groei te boeken, op basis van eigen innovatiekracht. Bij de opkomst van grote nieuwe markten zoals die voor mobiele telefonie en laptops heeft Philips de boot gemist.

Philips gaat het splitsingsproces in de loop van 2015 verder uitwerken. De splitsing levert volgens het bedrijf 100 miljoen euro aan extra kostenbesparingen op in 2015 en 200 miljoen euro in 2016.

Z24/Duitslandnieuws

Duitslandnieuws over Siemens

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: