Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse verkeersminister broedt op list om grensverkeer bij tol te ontzien - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse verkeersminister broedt op list om grensverkeer bij tol te ontzien

De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt werkt aan aanpassingen van zijn tolplannen. Veel Duitse deelstaten protesteren heftig tegen het voornemen om enkel buitenlanders te laten betalen. Ze vrezen dat het grensverkeer onder zal lijden. Dobrindt wil de weerstand wegnemen met een trucje. Op sommige wegen is het vignet straks niet nodig.

Het is de heftigste discussie binnen de regering van Angela Merkel. De christendemocratische CSU uit Beieren wil per se een tol voor buitenlanders invoeren. Dat stuit bij coalitiepartners CDU en SPD tegen de borst. Volgens hen past het niet binnen de Europese wetten en lijdt bijvoorbeeld de grensregio met Nederland er onder.

Formuleertrucje

Verkeersminister Dobrindt laat onder druk van het verzet zijn koppigheid enigszins varen en werkt aan enkele aanpassingen. Dat doet hij de wet anders te formuleren. Volgens Bild am Sonntag zou hij het tolvignet weliswaar wel voor alle wegen willen invoeren, maar op lokale en regionale wegen wordt er dan niet gecontroleerd. Daarmee zouden de bezwaren van CDU’ers uit Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg kunnen worden weggenomen.

De coalitiegenoten stelden zich tegen de plannen van hun eigen verkeersminister omdat hierdoor het kleine grensverkeer over lokale wegen met bijvoorbeeld Nederland onder druk zou komen te staan. De mogelijke aanpassing van het wetsvoorstel neemt bovendien de discussie weg met de deelstaten over wie het geld krijgt van auto’s die op regionale wegen rijden. De deelstaten vonden dat de landelijke overheid geen recht had op dat geld.

Seehofer opende zaterdag het Oktoberfest in München. Hij is tevreden over de aanpassingen in het wetsvoorstel.

CSU-leider Horst Seehofer wilde niet op deze mogelijke plannen ingaan, maar verklaarde alvast dat de strijdbijl was begraven. In Bild am Sonntag vertelde hij dat hij met CDU-minister Wolfgang Schäuble had gesproken. De minister van Financiën werkte op zijn eigen ministerie aan een alternatief plan uit onvrede over de ideeën van CSU’er Dobrindt.  “Eind oktober ligt er een nieuw wetsvoorstel waarbij we alle bezwaren uit de grensregio’s wegnemen”, aldus Seehofer. “Ik ben zeer tevreden.”

Protesten van Nederland wegnemen

In de oorspronkelijke plannen staat dat vanaf 2016 iedereen een vignet moet kopen van gemiddeld 88 euro per jaar om van alle Duitse wegen gebruik te mogen maken. Duitse automobilisten krijgen dit bedrag terug via een compensatie in de wegenbelasting waardoor uiteindelijk enkel buitenlanders betalen. Zij brengen bezorgen naar schatting de Duitse schatkist jaarlijks 600 miljoen euro.

Groter plan

Volgens Der Spiegel zijn de huidige wetsvoorstellen slechts onderdeel van een veel omvangrijker plan. CDU/CSU en SPD willen het complete wegenbelastingsysteem helemaal ombouwen. Nu gaat veel geld uit deze belasting in de algemene pot, in plaats van dat het besteed wordt aan het onderhoud en nieuwbouw van de infrastructuur. Jaarlijks komt Duitsland miljarden te kort, waardoor vele bruggen op instorten staan. Achter de schermen werken ambtenaren nu aan een plan om die scheefgroei te herstellen.

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: