
Het is de heftigste discussie binnen de regering van Angela Merkel. De christendemocratische CSU uit Beieren wil per se een tol voor buitenlanders invoeren. Dat stuit bij coalitiepartners CDU en SPD tegen de borst. Volgens hen past het niet binnen de Europese wetten en lijdt bijvoorbeeld de grensregio met Nederland er onder.
Formuleertrucje
Verkeersminister Dobrindt laat onder druk van het verzet zijn koppigheid enigszins varen en werkt aan enkele aanpassingen. Dat doet hij de wet anders te formuleren. Volgens Bild am Sonntag zou hij het tolvignet weliswaar wel voor alle wegen willen invoeren, maar op lokale en regionale wegen wordt er dan niet gecontroleerd. Daarmee zouden de bezwaren van CDU’ers uit Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg kunnen worden weggenomen.
De coalitiegenoten stelden zich tegen de plannen van hun eigen verkeersminister omdat hierdoor het kleine grensverkeer over lokale wegen met bijvoorbeeld Nederland onder druk zou komen te staan. De mogelijke aanpassing van het wetsvoorstel neemt bovendien de discussie weg met de deelstaten over wie het geld krijgt van auto’s die op regionale wegen rijden. De deelstaten vonden dat de landelijke overheid geen recht had op dat geld.
Seehofer opende zaterdag het Oktoberfest in München. Hij is tevreden over de aanpassingen in het wetsvoorstel.
CSU-leider Horst Seehofer wilde niet op deze mogelijke plannen ingaan, maar verklaarde alvast dat de strijdbijl was begraven. In Bild am Sonntag vertelde hij dat hij met CDU-minister Wolfgang Schäuble had gesproken. De minister van Financiën werkte op zijn eigen ministerie aan een alternatief plan uit onvrede over de ideeën van CSU’er Dobrindt. “Eind oktober ligt er een nieuw wetsvoorstel waarbij we alle bezwaren uit de grensregio’s wegnemen”, aldus Seehofer. “Ik ben zeer tevreden.”
Protesten van Nederland wegnemen
In de oorspronkelijke plannen staat dat vanaf 2016 iedereen een vignet moet kopen van gemiddeld 88 euro per jaar om van alle Duitse wegen gebruik te mogen maken. Duitse automobilisten krijgen dit bedrag terug via een compensatie in de wegenbelasting waardoor uiteindelijk enkel buitenlanders betalen. Zij brengen bezorgen naar schatting de Duitse schatkist jaarlijks 600 miljoen euro.
Groter plan
Volgens Der Spiegel zijn de huidige wetsvoorstellen slechts onderdeel van een veel omvangrijker plan. CDU/CSU en SPD willen het complete wegenbelastingsysteem helemaal ombouwen. Nu gaat veel geld uit deze belasting in de algemene pot, in plaats van dat het besteed wordt aan het onderhoud en nieuwbouw van de infrastructuur. Jaarlijks komt Duitsland miljarden te kort, waardoor vele bruggen op instorten staan. Achter de schermen werken ambtenaren nu aan een plan om die scheefgroei te herstellen.
Duitslandnieuws over PKW-Maut
- Tolvignet is ‘bureaucratisch monster dat niets oplevert’, maar er toch komt »
- Ministers Schäuble en Gabriel wedijveren om alternatief tolplan »
- CDU-politici proberen ‘struikrover-tolplannen’ van zusterpartij te torperderen »
- Nederlands-Duitse grensregio protesteert met stickers tegen tol »
- Eurocommissaris Kallas: komen Duitsland niet tegemoet bij invoeren tol voor buitenlanders »
- Duitsland stak decennialang geld in megalomane projecten in plaats van onderhoud infrastructuur »