
De stijgende energieprijzen in Duitsland komen veel meer op het bordje terecht van de private huishoudens dan bij het bedrijfsleven. Dat blijkt uit antwoorden van de Duitse regering op vragen van Die Grünen. Daarin staat dat de prijzen sinds de zomer van 2008 zijn gestegen met 38%. De kilowattuur prijs (kWh) klom in zes jaar tijd van 21,4 naar 29,4 eurocent. De industrie zag de energieprijs met een plus van 13 – 15% veel minder hard stijgen.
De absolute grootverbruikers kregen hun energierekening zelfs met een procent omlaag, zo deelt staatssecretaris Rainer Sontowski van Economische Zaken donderdag mee in de FAZ, op basis van cijfers van het Duitse bureau voor statistiek.
Grootverbruikers betalen het minste
Dat de zware industrie er goed vanaf komt doordat ze omvangrijke kortingen hebben bedongen bij de eco-toeslag. De industrie profiteert er van dat ze slechts voor een klein deel hoeven mee te betalen aan deze toeslag waaruit de Energiewende wordt bekostigd. Tegelijkertijd is de basisprijs voor energie sinds 2008 bijna gehalveerd door het extra aanbod van zonne- en windenergie, verklaren Die Grünen de verschillende prijsontwikkelingen.
Duitse consumenten merkten niets van de lage energieprijs aan de beurs.
Van die lage energieprijs aan de beurs konden de Duitse huishoudens niet profiteren omdat energieconcerns dat nauwelijks doorberekenden. Ook moet de gewone consument de volle eco-toeslag betalen.
De basisprijs aan de stroombeurs is sinds 2008 rond 5 eurocent per kWh gedaald. Tegelijk is de eco-toeslag met 5 eurocent gestegen, vertelt Grüne-Bondsdaglid Bärbel Höhn in de FAZ.
Daling verwacht voor 2015
Toch gloort er een lichtpuntje aan de horizon voor de Duitse huishoudens. Komend jaar kan de prijs iets dalen doordat de eco-toeslag over dit jaar te hoog was berekend. Het zou kunnen gaan om een prijsdaling van 50 euro per gezin op jaarbasis.
Duitslandnieuws over de Energiewende
- Duitse rekenkamer uit ongekend harde kritiek op Merkels Energiewende »
- Pokerspel om stroom: Duitse energiereuzen willen 49 centrales sluiten »
- Duitsers boerden goed met zonnepanelen, nu daalt het enthousiasme rap »
- Van der Hoeven: Energiewende komt te veel voor rekening van consument »
- 10 Redenen waarom de Duitse Energiewende zo complex is »