
Uit alle hoeken klinkt harde kritiek op de tolplannen die de CSU wil invoeren. Daarom gaat partijleider Horst Seehofer in de tegenaanval. De minister-president van Beieren uit zware beschuldigingen aan het adres van de minister van Financiën Wolfgang Schäuble. De 71-jarige nestor van zusterpartij CDU werkt op eigen houtje aan een alternatief plan. “Sabotage!”, aldus Seehofer.
Tol brengt niets op
Vooral de uitspraak van Schäuble dat de tol voor buitenlanders netto een verliesgevend project is, doet pijn in Beieren. Binnen het ministerie van Financiën zijn de bedenkingen zelfs nog groter. Behalve dat de plannen geen geld in het laatje brengen zouden ze bijzonder moeilijk toe te passen zijn, zo vernam Handelsblatt van ambtenaren op het ministerie van Schäuble.
CSU-leider Horst Seehofer (midden) is woedend op minister van Financiën Wolfgang Schäuble (rechts).
Seehofers vertrouweling verkeersminister Dobrindt (CSU) loopt al tegen flinke problemen aan nu de wet nog op de tekentafel ligt. Zo moet de tol ingaan op 1 januari 2016. Voor die datum moeten 58 miljoen tolvignetten bij de Duitse automobilisten in de brievenbus belanden. Er is nog geen aanbestedingsprocedure uitgeschreven voor wie de vignetten mag drukken, bovendien is er nog geen software gemaakt om te berekenen hoe het vignet door de Duitsers kan worden verrekend met de wegenbelasting, zo sommen de ambtenaren enkele praktische bezwaren op.
Bureaucratisch monster
Kritiek komt er ook van de vakbonden voor tolbeambten. Volgens de bond zijn de tolplannen een ‘bureaucratisch monster’, die onderaan de streep geen geld in het laatje brengt. Sinds kort valt het heffen van de wegenbelasting onder verantwoordelijkheid van de douane. “Het is niet te doen om dit voor begin 2016 in te voeren”, zegt vakbondsman Dieter Dewes eveneens in Handelsblatt.
Buiten de bureaucratische bezwaren is er ook veel twijfel of de tol voor buitenlanders niet discriminerend is. “Als het Dobrindt lukt om een tolvignet in te voeren die binnen de Europese wetgeving past, hoe kan ik daar tegen zijn?”, zei SPD-leider en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel op uiterst cynische toon afgelopen december bij de presentatie van het nieuwe kabinet.
Merkel steunt tol nu wel
Toch trekt Gabriel nu een kritisch rapport van zijn eigen ministerie terug. In het stuk waarschuwde de minister dat de plannen niet in overeenstemming zijn met Europees recht. Maar om de brisante situatie binnen het kabinet niet verder te laten oplaaien, slikt Gabriel zijn bezwaren nu in, schrijft Bild Zeitung.
Merkel steunt tolplannen nu wel om Seehofer (links) gerust te stellen.
De druk op Gabriel lijkt van bondskanselier Merkel zelf te komen. Voor de verkiezingen vorig jaar was Merkel nog tegenstander van de tolplannen. Maar nu probeert ze met haar steun aan Seehofer de lieve vrede binnen het kabinet te bewaren. Ze vreest dat de CSU anders dwars gaat liggen bij andere kabinetsbesluiten.
Oplossingen zonder gezichtsverlies
Ondanks dat buiten de CSU alle partijen tegen zijn, komt de tol er dus wel. Hoe en wanneer precies, dat laat Berlijn door de hevige discussies nog open. Hoofddoel is dat alle partijen zonder gezichtsverlies uit de strijd komen. Terwijl de ministers Schäuble en Gabriel in het geniep aan alternatieve wetsvoorstellen werken zou er ook zomaar een andere oplossing uit een geheel onverwachte hoek kunnen bovendrijven.
Europa wil een omzetbelasting voor financiële transacties invoeren, wat de Duitse schatkist jaarlijks 17,6 miljard euro extra kan opleveren. Experts opperen dat dit bedrag deels besteed zou kunnen worden aan de reparatie van de kapotte bruggen en Autobahnen van Duitsland.
Duitslandnieuws over PKW-Maut
- Ministers Schäuble en Gabriel wedijveren om alternatief tolplan »
- CDU-politici proberen ‘struikrover-tolplannen’ van zusterpartij te torperderen »
- Nederlands-Duitse grensregio protesteert met stickers tegen tol »
- Eurocommissaris Kallas: komen Duitsland niet tegemoet bij invoeren tol voor buitenlanders »
- Duitsland stak decennialang geld in megalomane projecten in plaats van onderhoud infrastructuur »