
De Duits-Nederlandse familie Brenninkmeijer, van wie de voorvaderen warenhuisketen C&A oprichtten, wilde het afgelopen decennium de wereld verbeteren door te investeren in duurzame energie. Via een speciale holding in Zwitserland werd geld gestoken in groene stroom. Nu de verliezen hoog zijn opgelopen, steekt de familie liever geld in schaliegas. Een gaswinningsmethode die zwaar onder vuur ligt.
Met een geschat vermogen van 24,1 miljard euro is de familie Brenninkmeijer de vaste aanvoerder van de Quote 500. De Brenninkmeijers leiden doorgaans een teruggetrokken bestaan.
Groene koers van Brenninkmeijer
Daarom viel het des te meer op toen Marcel Brenninkmeijer in 2001 aangaf dat zijn familie vele miljoenen in duurzame energie ging steken ‘in het belang van ons nageslacht’. Het moest volgens hem maar eens afgelopen zijn met het gebruik van fossiele brandstoffen. Voor de katholiek is het ‘beschermen van de schepping’ naar eigen zeggen ‘vanzelfsprekend’.
In het Zwitserland, waar veel leden van de familie wonen, begon hij het groene investeringsfonds Good Energies. Het werd één van de vijf peilers van haar familieholding Cofra gebombardeerd. Cofra Holding beheert de vele miljarden die in de familie zitten, verdeeld over vijf sectoren (vastgoed (Redevco), textiel (C&A), private equity (Bregal), banking (Banco IBI) en duurzame investeringen (Good Energies).
Ondergang van Q-Cells
Marcel Brenninkmeijer deed met zijn fonds zo’n 40 investeringen op het gebied van duurzame energie, schrijft het Zwitserse blad Bilanz. Good Energies was in 2002 de allereerste die in zee ging met het Duitse Q-Cells, toen nog een kleine fabrikant van zonnepanelen, met één productielijn. In 2005 ging het bedrijf de beurs op, waarna het is uitgegroeid tot de grootste zonnecellenproducent ter wereld.
Q-Cells was één van de grootste solarfabrikanten van Duitsland en zelfs ter wereld.
Net als veel andere Duitse solarbedrijven ging Q-Sells in 2012 failliet. Dat kostte Good Energy veel geld. Ook met andere groene investeringen verloor het fonds miljarden. Door de grote verliezen droop het investeringsfonds af en versmolt het stilletjes met Cofra Holding.
Inzet op Amerikaans schaliegas
Daarmee lijkt het gedaan met de groene ambities van de Brenninkmeijers, want op dit moment verdient de familie veel geld met de winning van aardolie en gas in Noord-Amerika, meldt het economische tijdschrift Enorm. Bij de investeringen staat de winning van het omstreden schaliegas centraal.
Met het geld wordt vooral de exploratie en schaalvergroting van aardgas ondersteund in het Amerikaanse Marcellus-gebergte, een gebied rond de Appalachen dat zich uitstrekt van de staten New York en Ohio tot aan Pennsylvania. Daar bevinden zich de grootste gasvelden van de VS.
Investeren in sociale projecten
De Duitser Dirk Müller-Remus kwam door zijn eigen zoon op het idee om juist met autisten te gaan werken.
Andere leden van de welvarende familie bekommeren zich nog wel om goede doelen. Zo investeert Stephen Brenninkmeijer in sociale projecten. Geen klassiek goed doel, maar een ict-bedrijf dat veel mensen met autisme in dienst heeft.
Juist dat spreekt Brenninkmeijer aan, zegt hij tegen Die Welt. “Natuurlijk gaat het om het goede doel, maar ik verwacht ook rendement van mijn investering. Ik denk dat mijn ‘harde geld’ dit bedrijf verder brengt dan het ‘zwakke geld’ van giften.” Zijn logica: wanneer hij zijn investering terugverdient, kan hij dat bedrag voor een ander project opnieuw inzetten.
Gas en olie
De koerswending van de Brenninkmeijers terug naar fossiele brandstoffen is met minder tamtam naar buiten gebracht dan destijds de overstap naar duurzame energie. Volgens het blad Enorm houdt dochterbedrijf Bregal Energy zich bezig met de investeringen in de Amerikaanse gas en olie. Marcel Brenninkmeijer heeft daar niets meer te zeggen. Voor Bregal is sinds oktober 2013 Wolter Brenninkmeijer verantwoordelijk.
Op de nieuwe koers wil Marcel Brenninkmeijer niet reageren, zo ervoer Enorm. Hij geeft de laatste jaren sowieso geen interviews meer. En daarmee gaat het weer net zo zoals het altijd al was.
Duitslandnieuws over schaliegas en de Energiewende
- Sigmar Gabriel wil schaliegas doorvoeren terwijl het volk WK voetbal kijkt »
- Duitsers dreigen Nederland met juridische stappen om schaliegas-plannen »
- Schaliegas: Tweede Kamer trekt zich niets aan van verbod in Duitsland »
- Duitse rekenkamer uit ongekend harde kritiek op Merkels Energiewende »
- De 10 redenen waarom de Duitse Energiewende zo complex is »