Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Angela Merkel laat haar oren graag hangen naar opiniepeilingen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Angela Merkel laat haar oren graag hangen naar opiniepeilingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwerkt uitspraken uit peilingen regelmatig letterlijk in haar toespraken. Dat blijkt uit de inhoud van honderden enquêtes die in opdracht van Merkels woordvoerders zijn gehouden. Ze moesten worden gepubliceerd na klachten van een Groenen-politicus. De vraag is of Merkel de peilingen ook inzet voor partijdoeleinden.

In de aanloop naar de verkiezingen van september 2013 hield de communicatieafdeling van Angela Merkel zo’n 600 peilingen. De kosten lopen rond de 2 miljoen euro per jaar. De resultaten uit die peilingen werden tot nog toe geheim gehouden.

Letterlijk

Volgens Der Spiegel laat het Bundespresseamt in opdracht van Merkel belangrijke regeringsplannen regelmatig peilen bij de burger. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert speelt de resultaten dan door naar de bondskanselier. Elke maand wordt de populariteit van kabinetsleden onderzocht, of worden vragen gesteld of bijvoorbeeld atoomenergie moet worden afgeschaft of dat er een minimumloon moet komen. Nu blijkt dat de resultaten van die peilingen soms woordelijk terugkeren in toespraken en andere uitlatingen van Merkel.

Woordvoerder Steffen Seibert speelt de resultaten aan Angela Merkel door.

Uit onderzoek van Der Spiegel blijkt dat opiniepeiler Emnid voor de klimaattop in Kopenhagen in 2009 uitzoeken welke politieke koers de burgers wilden. Diverse uitspraken uit de enquête doken vervolgens letterlijk op in een regeringsverklaring die de bondskanselier voordroeg in de Bondsdag. Ook rond de afschaffing van de dienstplicht waren de overeenkomsten tussen de peilingen en de uitspraken van Merkel onmiskenbaar.

Inzet tijdens de campagne

De onderwerpen van aantal peilingen roepen de vraag op of Merkel haar exclusieve en omvangrijke kennis over de voorkeur van de Duitse bevolking enkel benut voor haar werk als bondskanselier, of dat ze het ook heeft gebruikt voor haar verkiezingscampagne en de belangen van de CDU. Zo liet Merkel een aantal keer navragen of burgers liever een CDU-coalitie zag met de SPD of met de FDP.

De Duitse rekenkamer zou het in ieder geval ontoelaatbaar vinden om peilingen uit te voeren die de belangen van bepaalde politieke partijen dienen, stelt het in Der Spiegel. Maar volgens Merkels woordvoerder Seibert is daar geen sprake van. “Het Bundespresseamt blijft binnen de haar gestelde grenzen.”

Rechtszaak

De resultaten van de peilingen kwamen naar buiten na klachten van Groenen-politicus Malte Spitz. Hij vond de geheimhouding ‘absurd’ en deed met succes een beroep op de wet van informatievrijheid. Hierdoor kon het Bundespresseamt niet anders dan de geheime documenten vrijgeven.

Duitslandnieuws over Angela Merkel

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: