
In de aanloop naar de verkiezingen van september 2013 hield de communicatieafdeling van Angela Merkel zo’n 600 peilingen. De kosten lopen rond de 2 miljoen euro per jaar. De resultaten uit die peilingen werden tot nog toe geheim gehouden.
Letterlijk
Volgens Der Spiegel laat het Bundespresseamt in opdracht van Merkel belangrijke regeringsplannen regelmatig peilen bij de burger. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert speelt de resultaten dan door naar de bondskanselier. Elke maand wordt de populariteit van kabinetsleden onderzocht, of worden vragen gesteld of bijvoorbeeld atoomenergie moet worden afgeschaft of dat er een minimumloon moet komen. Nu blijkt dat de resultaten van die peilingen soms woordelijk terugkeren in toespraken en andere uitlatingen van Merkel.
Woordvoerder Steffen Seibert speelt de resultaten aan Angela Merkel door.
Uit onderzoek van Der Spiegel blijkt dat opiniepeiler Emnid voor de klimaattop in Kopenhagen in 2009 uitzoeken welke politieke koers de burgers wilden. Diverse uitspraken uit de enquête doken vervolgens letterlijk op in een regeringsverklaring die de bondskanselier voordroeg in de Bondsdag. Ook rond de afschaffing van de dienstplicht waren de overeenkomsten tussen de peilingen en de uitspraken van Merkel onmiskenbaar.
Inzet tijdens de campagne
De onderwerpen van aantal peilingen roepen de vraag op of Merkel haar exclusieve en omvangrijke kennis over de voorkeur van de Duitse bevolking enkel benut voor haar werk als bondskanselier, of dat ze het ook heeft gebruikt voor haar verkiezingscampagne en de belangen van de CDU. Zo liet Merkel een aantal keer navragen of burgers liever een CDU-coalitie zag met de SPD of met de FDP.
De Duitse rekenkamer zou het in ieder geval ontoelaatbaar vinden om peilingen uit te voeren die de belangen van bepaalde politieke partijen dienen, stelt het in Der Spiegel. Maar volgens Merkels woordvoerder Seibert is daar geen sprake van. “Het Bundespresseamt blijft binnen de haar gestelde grenzen.”
Rechtszaak
De resultaten van de peilingen kwamen naar buiten na klachten van Groenen-politicus Malte Spitz. Hij vond de geheimhouding ‘absurd’ en deed met succes een beroep op de wet van informatievrijheid. Hierdoor kon het Bundespresseamt niet anders dan de geheime documenten vrijgeven.
Duitslandnieuws over Angela Merkel
- Duitse rekenkamer uit ongekend harde kritiek op Merkels Energiewende »
- Angela Merkel: Koningin van Europa is 60 jaar geworden »
- Groep ‘jonge wilden’ uit CDU eist een Agenda 2020 van Angela Merkel »
- Angela Merkel en Mark Rutte op de Hannover Messe in tweets »
- Regeringsverklaring Angela Merkel: ‘We hebben meer Europa nodig’ »