Ga naar inhoud

Maurits Kuypers: Er is nog hoop voor burgemeester ‘Wowi’

Een paar maanden geleden tijdens de uitreiking van de prestigieuze uitreiking van de Europese uitvindersprijzen in Berlijn vielen opvallend vaak de namen van Zalando en Rocket Internet. Niet omdat dit nou zo’n inventieve bedrijven zijn. Het ging er om dat Zalando en Rocket beide gevestigd zijn in Berlijn en het gerucht ging dat de twee internetbedrijven naar de beurs zouden gaan.

Geweldig nieuws voor Berlijnse start-ups, zo vertelde verschillende Duitse investeerders mij. Want met een beursgang van Zalando en Rocket zal de hele wereld snel zien dat Berlijn nog veel meer te bieden heeft en dat niet alleen op het gebied van internet. De startup-scene van Berlijn is veel rijker dan de meeste mensen denken. Wat te zeggen bijvoorbeeld van de medische sector, of de vele start-ups die voortkomen uit de Technische Universiteit Berlijn.

Wat dit betreft was de bijeenkomst echt een eyeopener. Ik wist wel dat er veel jonge veelbelovende bedrijven waren in Berlijn, maar dat Duitse investeerders Berlijn zien als mogelijk Europees antwoord op Silicon Valley was ook voor mij nieuw. Toch was dat de boodschap die bijna van de daken geschreeuwd werd. “Vroeger was München de meest innovatieve Duitse stad, nu is dat zonder twijfel Berlijn”, zei bijvoorbeeld Paul-Josef Patt, ceo van de Duitse investeringsmaatschappij E-Capital.

Grote geld ontbreekt in Berlijn

Het internationale klimaat, de universiteiten, de goedkope arbeidskrachten en het ruime aanbod aan woningen en kantoren vormen in Berlijn de perfecte voedingsbodem voor jonge bedrijven. Het enige waar het aan ontbreekt is het grote geld. Een paar honderdduizend is nog makkelijk aan te komen als je een goed idee hebt. Zelfs enkele tientallen miljoenen gaat soms nog, maar als het om honderden miljoenen gaat, dan zijn er in Berlijn, Duitsland en zelfs heel Europa te weinig investeerders te vinden die een jong bedrijf helpen uit te groeien tot wereldmarktleiders à la Amazon of Apple.

Burgemeester Klaus Wowereit is dit al heel lang een doorn in het oog. Zijn droom is het altijd geweest om Berlijn uit te laten groeien tot een kweekvijver voor Europese bedrijven in de internet- en entertainmentindustrie. Langzaam zou Berlijn veranderen van een arm muurbloempje tot een rijke metropool.

Burgemeester Wowereit maakte vorige week zijn aftreden bekend.

Het eerste deel van zijn droom kwam uit: De jonge bedrijven kwamen en zoals gezegd zeker niet alleen in de door hem bedachte sectoren. Maar echt uitgroeien tot wereldsterren deed tot nu toe geen van de start-ups. En Berlijn is nog altijd even arm als het 13 jaar geleden was toen Wowereit aan de macht kwam.

Drama

Voor de flamboyante een beetje arrogante Wowereit is dat een persoonlijk drama. Hij had gehoopt in één adem te worden genoemd met grote voorgangers zoals Willy Brandt en Richard von Weiszacker, in plaats daarvan dreigt hij de boeken in te gaan als de burgemeester die met projecten als het vliegveld Berlin-Brandenburg, het stadsslot en een nieuwe metrolijn onder de straat Unter den Linden Berlijn aan de rand van de financiële afgrond heeft gebracht met een overheidsschuld 61,7 miljard euro.

De resultaten zijn zo slecht en het vertrouwen onder de kiezers zo laag dat Wowereit nu besloten heeft terug te treden. Er zijn weinig mensen die daarom treuren en toch is er nog een kleine kans dat er in de geschiedenisboeken uiteindelijk positief over Wowi geschreven wordt. Dat kan als Zalando en Rocket inderdaad voorlopers zijn van een golf aan wereldwijd succesvolle start-ups.

Maurits Kuypers is macro-econoom en werkt als journalist in Berlijn.

Meer van Maurits Kuypers op Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: