Ga naar inhoud

11 Duitse bedrijven die staan te trappelen om beursgang te maken

De beurs van Frankfurt krijgt er met Zalando binnenkort een nieuw aandeel bij. Maar de online modewinkel is zeker niet de enige die dichtbij een beursgang is. Er staat een hele rits van bekende en minder bekende bedrijven te trappelen om zich in de kijker van beleggers te spelen. Van rederij Hapag-Lloyd tot het internethandelsbedrijf Scout24. Handelsblatt maakte een overzicht.

1. Telecolumbus

Van Telecolumbus wordt volgens het Handelsblatt nog deze herfst een IPO verwacht. Het is het op twee na grootste kabelbedrijf van Duitsland met ruim 2 miljoen aangesloten huishoudens en het hoofdkantoor in Berlijn.

De aanloop naar deze beursgang was er één met pieken en dalen. In 2009 was het bedrijf (toen nog in handen van een groep banken en investeringsmaatschappijen waaronder ABN Amro Ventures) nog bijna failliet. Alleen een overname door een groep hedgefondsen voor 2,5 miljoen euro kon redding brengen. Inmiddels wordt de marktwaarde met 600 miljoen substantieel hoger ingeschat.

2. TLG Immobilien

TLG Immobilien is betrokken bij de Mediaspree; gerenommeerde bedrijven worden gelokt naar de oevers van de Berlijnse rivier.

TLG Immobilien is een vastgoedfonds dat zich richt op Oost-Duits vastgoed (vooral woningen). Het is een overblijfsel uit de tijd van de Treuhand, de instelling die bedrijven en onroerend goed uit de DDR-tijd moest privatiseren of teruggeven aan hun oude eigenaren.

Tot en met 2012 was het eigendom van het Duitse ministerie van Financiën dat het verkocht aan het Amerikaanse investeringsfonds Lonestar voor 1,1 miljard euro. De marktwaarde inclusief schulden wordt nu geschat op 1,5 miljard euro. Lonestar wil ongeveer een derde van de aandelen naar de beurs brengen. TLG Immobilien is betrokken bij een van meest prestigieuze ontwikkelingsprojecten in Berlijn: de Mediaspree, een project waarbij gepoogd wordt om zoveel mogelijk internet- en entertainmentbedrijven zich te laten vestigen aan de oevers van de Spree.

3. Rocket Internet

Rocket Internet is het bedrijf dat er mede toe heeft bijgedragen dat webwinkel Zalando zo’n succes is. Het is het kindje van de gebroeders Samwer die gevreesd worden om hun ‘jatmentaliteit’. Hun filosofie is dat er genoeg goede ideeën in de wereld zijn, die hoeven ze zelf dus niet te verzinnen. Waar het om gaat is ze uit te voeren. En dat doen ze met verve. De strategie is kopiëren van anderen en dan met veel marketinggeweld de markt veroveren voor een ander het doet.

Rocket heeft als incubator tal van internet-startups onder zijn hoede. De geschatte marktwaarde van het bedrijf lag tot nu toe op 3,5 miljard euro. De Samwers houden 59% van de aandelen. Andere aandeelhouders zijn Kinnevik (21,5%), Acces Industries (10%), Philippine Long Distance Telephone (10%). Er wordt gedacht aan een IPO van 900 miljoen vooral bedoeld voor nieuwe investeringen.

4. Steinhoff International

Bij de meubelmaker Steinhoff International betreft het geen nieuwe beursgang. Het familiebedrijf van Bruno Steinhoff heeft een notering in Johannesburg en wil die verruilen voor Frankfurt. Het gaat wel om een fiks bedrijf met een marktwaarde van ongeveer 9 miljard euro. Het is de bedoeling bij de beursgang ook extra geld op te halen om het eigen vermogen te verbeteren zodat nieuwe investeringen kunnen worden gedaan.

5. Hella

Hella is bekend van koplampen voor auto’s.

Hella is een van de vele Duitse toeleveranciers voor de auto-industrie. De wortels van het bedrijven reiken terug tot eind negentiende eeuw toen Sally Windmüller een bedrijf oprichtte voor onder andere straatlantarens en petroleumlampen voor koetsen. Zijn vrouw Helene vormde de inspiratiebron voor de latere bedrijfsnaam Hella.

Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in koplampen voor onder meer auto’s. Wereldwijd heeft het bedrijf 30.000 mensen in dienst; een omzet van 5,3 miljard euro; en een nettowinst van 230 miljoen euro. De familie wil een deel van de aandelen naar de beurs brengen. De geschatte marktwaarde bedraagt 3,5 miljard euro.

6. Armacell

Armacell is wat kleiner. Het bedrijf gespecialiseerd in isoleermateriaal is de opvolger van Armstrong World Industries met het hoofdkantoor in Luxemburg en een regiokantoor in Münster. De eigenaar is Chaterhouse Capital en de huidige marktwaarde ligt rond de 600 miljoen euro.

7. Scout24

Immobilienscout24 is de bekendste website van Scout24.

Scout24 is de eigenaar van een aantal in Duitsland zeer bekende online marktplaatsen zoals Immobilienscout24 (woningen) en Autoscout24 (tweedehands auto’s) . De beursgang wordt ergens eind dit jaar dan wel begin volgend jaar verwacht. De aandelen zitten bij Hellman&Friedman (49%), Blackstone (21%) en Deutsche Telekom (30%). Het is een winstgevend bedrijf met een geschatte waarde van zeker 2 miljard euro.

8. Siemens Audiologische Technik

Ook al langer bekend is dat Siemens zijn gehoorapparaten naar de beurs wil brengen. Het bedrijf is nu bekend onder de naam Siemens Audiologische Technik. Het moederconcern, dat vrij recent nog zijn lampendivisie Osram naar de beurs bracht, wacht waarschijnlijk tot volgend jaar met de definitieve IPO. De marktwaarde ligt rond de 2 miljard euro.

9. Axel Springer Digital Classifieds

In dezelfde orde van grote (3 miljard euro) valt Axel Springer Digital Classifieds. Dit bedrijf specialiseert zich in online advertenties over heel Europa. Naast moederbedrijf Axel Springer (70%) is General Atlantic (30%) aandeelhouder. De IPO staat gepland voor begin 2015.

10. Douglas Holding

Dat geldt ook voor Douglas Holding, een bekend lifestylebedrijf met 23.000 werknemers in heel Europa en een omzet van tegen de 4 miljard euro. Het bedrijf is voor 20% in handen van de familie Kreke. De overige aandelen zijn in het bezit van Advent International dat het bedrijf (vooral bekend van zijn drogisterijen) anderhalf jaar geleden van de beurs haalde. Hennig Kreke (zoon van oprichter Jörg) is nog altijd bestuursvoorzitter van de parfumdivisie, maar de verwachting is dat de invloed van de familie met een beursgang verder zal afnemen.

11. Hapag-Lloyd

Containerreus Hapag-Lloyd verkeert in zwaar weer. 

Families hebben bij rederij Hapag-Lloyd al lang niks meer te zoeken. Hier hebben steden, bedrijven en investeringsmaatschappijen het voor het zeggen. Het bedrijf gold altijd al als een van de grootste rederijen ter wereld, maar na de fusie met het Chileense CSAV zal dat helemaal het geval zijn. Een beursgang van de na afronding van de fusie vierde rederij ter wereld (achter AP Möller Maersk, CMA CGM en Mediterranean Shipping) wordt in de loop van 2015 verwacht.

Aandeelhouders zijn de stad Hamburg, transportondernemer Klaus-Michael Kühne, reisorganisator Tui, MM Warburg, Hanse Merkur en CSAV. Tui wil bij de beursgang zoveel mogelijk aandelen kwijtraken omdat het niks meer met vrachtvervoer van doen wil hebben. De overige aandeelhouders blijven in meer of mindere mate zitten.

Hapag-Lloyd en CSAV hebben een gezamenlijke omzet van 9 miljard euro. Wereldwijd hebben ze 200 schepen en een transportcapaciteit van ruim 1 miljoen TEU (twintigvoetscontainers). Vervelende is alleen dat transport momenteel nauwelijks rendeert. Hapag-Lloyd leed over het eerste halfjaar zelfs een paar honderd miljoen euro verlies. Dit vooral tot grote ongerustheid van de stad Hamburg die er veel belastinggeld in heeft zitten. De nieuwe Nederlandse bestuursvoorzitter moet het tij zien te keren.

Duitslandnieuws over de DAX

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: