Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Ministers Schäuble en Gabriel wedijveren om alternatief tolplan - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Ministers Schäuble en Gabriel wedijveren om alternatief tolplan

De tol voor buitenlanders was het paradepaardje van de CSU. Maar nu de plannen van de Beierse christendemocraten dreigen stuk te lopen op Europees recht, doen coalitiegenoten Schäuble (CDU) en Gabriel (SPD) een wedstrijdje om zelf met een alternatief tolplan te komen. In de wedloop tussen deze twee mastodonten wordt de CSU vermorzeld.

De CSU is de heftige kritiek op hun paradepaardje – de tol voor buitenlanders – uit de eigen coalitie zat, zegt partijvoorzitter Andreas Scheuer donderdag in de Augsburger Allgemeine. “Het moet afgelopen zijn met dit veelstemmige zomertheater. We moeten ons tenslotte weer kunnen concentreren op ons politieke werk.”

‘Wetswedloop’

Volgens Scheuer staat echter het concept van verkeersminister Dobrindt nog altijd overeind, maar moet er nog aan de details gesleuteld worden. Maar coalitiegenoten CDU en SPD denken daar heel anders over. Twee politiek zwaargewichten werken binnen eigen ministerie aan een eigen plan. Het lijkt een ware ‘wetswedloop’ te worden. Twee ministers hopen allebei deze herfst nog een eigen plan te presenteren.

Zo laat minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) onderzoeken of hij alle rijkswegen onder nationaal beheer kan laten vallen. Nu voeren deelstaten het onderhoud nog uit in opdracht van de federale overheid. Op die manier zou Schäuble private investeerders kunnen aantrekken om snelwegen te kunnen exploiteren. Het zou de staatskas de miljarden kunnen opleveren voor onderhoud van de snelwegen die het nu nog ontbeert.

Sigmar Gabriel (links) en Wolfgang Schäuble (rechts) werken allebei aan een alternatief plan.

Ook SPD-partijleider en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel werkt aan plannen op dit gebied. Hij zoekt net als Schäuble naar manieren om private investeerders aan zich te binden. Gabriel kijkt samen met enkele experts naar mogelijkheden om tegoeden die nu nog in het buitenland uitstaan in het vervolg voor investeringen in Duitsland zelf te kunnen inzetten.

Veel Duitse tegoeden zijn in de laatste jaren uiteen gespat, zoals in de Spaanse huizenzeepbel. Wanneer dit geld voor projecten als de onderhoud van de Autobahn zou worden ingezet, heeft het twee voordelen, zo klinkt het op het ministerie van Gabriel. De beleggingen van de burger leveren weer rente op en tegelijkertijd worden de gaten in de weg opgevuld.

Verkeerspolitiek helemaal hervormen

Experts kijken gespannen naar de plannen van beide ministers. Ze vinden het beter klinken dan het huidige wetsvoorstel van verkeersminister Dobrindt, zegt Thomas Puls van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW Keulen) in Die Welt.

Volgens hem zou het plan van Schäuble een bouwsteen moeten zijn voor een complete hervorming van de verkeerspolitiek. “Een volledig nieuw systeem lage wegenbelasting zou het beste zijn. Dat moet je dan koppelen aan een tolsysteem waarbij je bijvoorbeeld extra geld vraagt op drukke trajecten.”

De Duitse infrastructuur heeft een chronisch geldgebrek. Volgens voorzichtige schattingen komt Duitsland jaarlijks 7,2 miljard euro te kort voor de onderhoud van de infrastructuur. 

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: